Jos taloyhtiössä on asuntokohtaiset autopaikat, niin sähköauton lataus kannattaa pyrkiä toteuttamaan,
kuten As Oy Nihtisalontie 18 sen toteutti kytkemällä latausasemat asuntojen sähkömittarien taakse.
Näin vältytään energiamittarien luennalta tai latausoperaattorin kuukausimaksuilta.
Sähköautomies Antti Rantanen kävi tutustumassa kohteeseen
Suomalaisen sähköautojournalismin kärkinimi Antti Rantanen kävi vierailulla, jonka lopputuloksena syntyi esittelyvideo hänen Laturille.com blogiinsa ja sain luvan julkaista sen myös täällä.
Videolla mainitaan kaupallinen yhteistyö Rantasen ja Garon välillä. Todettakoon siksi meidän puolestamme,
että As Oy Nihtisalontie 18:n projekti oli meille alusta loppuun aivan normaali asiakasprojekti. Ajatus kohteen videoimisesta syntyi vasta, kun Rantasen kanssa heräsi keskustelu siitä, että olisi kiva videoida erilaisia taloyhtiöiden latausratkaisuja, jolloin latausasemat olivat olleet käytössäkin jo kuukausia.
Sähköauton lataus asuntokohtaisesti
Taloyhtiössä on kahdeksan asuntoa, joista kullakin on oma autopaikka autokatoksissa. Asuntojen sähkömittarit sijaitsevat sähköpääkeskustilassa, joka on toisen autokatoksen päässä. Autokatosten välillä oli lyhyt matka kaivuuta.
Karttakuva hahmottaa kokonaisuutta:
Taloyhtiö oli tilannut meiltä latauskartoituksen syksyllä 2020 selvittääkseen yhtiön latausmahdollisuuksia.
Vaihtoehtona olisi ollut käyttää nykyistä autolämmityskaapelointia ja toteuttaa hidaslataus, mutta tehokkaammassa vaihtoehdossa houkutteli nopeampi latausmahdollisuus, sillä yhtiössä oli ehditty hankkia jo kokemusta sähköautojen lataamisesta useammankin sähköautoilijan toimesta. Tätä puolsi myös ARA:n 50 %:n tuki sekä ajatus siitä, että latausasemien syöttö voitaisiin tuoda asuntojen sähkömittarien takaa, jolloin ei tarvitsisi lukea kWh-mittareita lainkaan, sillä jokainen maksaisi latauksen omalla sähkölaskullaan aivan kuten kahvinkeittimen tai silitysraudan käytön asunnossaan.
Tekniset lähtökohdat ja kustannukset
Taloyhtiön valmiudet olivat hyvät. 3×160 Ampeerin (110 kW) sähköliittymässä oli vapaata kapasiteettia tehohuipunkin aikana yli 70 kW, joka tarkoittaisi n. 9 kilowatin tehoista yhtäaikaista latausta jokaiselle asunnolle.
Vielä kun asuntojen nousuvarokkeet osoittautuivat riittävän suuriksi asuntojen ottamaan huipputehoon nähden, niin tultaisiin toimeen yksiportaisella, liittymän tehoa mittaavalla dynaamisella kuormanohjauksella.
Monessa taloyhtiössä tilanne vapaan kapasiteetin osalta on tiukempi, mutta niissä voidaan käyttää avuksi asuntokohtaista kuormanohjausta tai jopa kaksiportaista kuormanohjausta.
Latausasemat on otettu käyttöön toukokuussa 2021. Jokaiselle asunnolle tilattiin myös latausasema.
Kustannuksia tuli asuntoa kohden 2945 €, josta varasinainen latausasema 990 €.
Puolet kustannuksista tuli avustuksena ARA:lta
Vastaavien toteutusten hinnat latausinfra + latausasema liikkuvat n. 2000 – 3500 euron välillä ja kustannuksiin vaikuttaa mm. seuraavat tekijät:
-Kuormanohjaus; liittymäkohtainen, asuntokohtainen vai kaksiportainen.
-Parkkipaikkojen lukumäärä. Nyrkkisääntönä hinta autopaikkaa kohden muuttuu edullisemmaksi aina 20 autopaikkaan asti, jonka jälkeen isompi autopaikkamäärä ei enää juuri vaikuta.
-Kaivuutyöt muodostavat usein merkittävän kustannuksen etenkin pienellä autopaikkamäärällä.
Kiitokset
Lopuksi haluan sanoa isot kiitokset As Oy Nihtisalontie 18:ta päättäjille hienosta projektista sekä Antti Rantaselle sen esittelystä.
Lisää Antin juttuja pääset katselemaan https://www.laturille.com/
Antti on tekemässä myös mainiota Sähköautomiehet Podcastia, joka kannattaa ottaa kuunteluun.
Jaksossa numero 13 olen itsekin vieraana.