ev lataa

EVTV Sähköautojen lataus taloyhtiössä

Tervehdys!
Sivujemme ensimmäisestä blogikirjoituksesta tulee pian kolme vuotta. Se oli nimeltään ”Taloyhtiöiden vastuuhenkilöiden opas latausratkaisuihin” ja lähti aivan perusteista mm. kertoen mitä eroa on sukolatauksella ja Type-2:lla sekä neuvottiin, miten selvittää latausmahdollisuuden tarvetta ja päästä alkuun ensimmäisten lataajien kanssa.

Sähköautojen yleistymisen myötä on yleistynyt myös latausjärjestelmien rakentaminen taloyhtiöihin. Osa lähtee suoraan liikkeelle siitä, että rakennetaan osalle tai kaikille autopaikoille valmius tehokkaaseen kotilataukseen ja osassa taloyhtiöitä on latailtu jo useampi vuosi väliaikaisilla ratkaisuilla ja nyt tai lähituleivaisuudessa sähköautojen määrä on kasvamassa sellaiseksi, että halutaan rakentaa tai joudutaan rakentamaan tehokkaampi latausinfra.
Markkinoille on tullut paljon erilaista tarjontaa ja jokainen myy jotain omaa ”mullistavaa” tekniikkaansa.
Tuossa runsauden pulassa taloyhtiöiden vastuuhenkilöiden onkin entistä hankalampaa valmistella latausjärjestelmän hankintaa: ”Tiedänkö millaista järjestelmää olen osatamassa?”, ”Pärjääkö tällä vielä kymmenenkin vuoden päästä?”
Sitten mieleen hiipiikin helposti ajatus antaa vastuu hankinnasta jollekin konsultille, mutta mitä sitten käy, jos sattuukin palkkaamaan konsultin, joka ajelee itse diesel-passatilla?

Siksi teimme videosarjan, jonka tarkoitus on antaa taloyhtiön hallituksen jäsenille lyhyellä ajankäytöllä tieto tarvittavista asioista latausjärjestelmän hankinnan valmistelemiseksi. Se antaa valmiudet ymmärtää hieman taloyhtiön sähköjärjestelmää sekä pohjan hahmottaa tarjottavien latausjärjestelmien eroja lopputuloksen kannalta.
Lupaan, että tällä hetkellä et pysty latausjärjestelmän hankintaan liittyen käyttämään kahta tuntia aikaasi paremmin, kuin katsomalla nämä videot.
Nämä eivät ole mitään voimaannuttavaa markkinointihehkutusta, vaan täyttä, perusteltua asiaa.

Sähköautojen lataus taloyhtiössä INTRO

Katso introlta lisää siitä, miksi videosarja syntyi ja kenelle se on tehty.

Jakso 1 Taloyhtiön sähköjärjestelmän rakenne

Jaksossa käsitellään taloyhtiön sähköjärjestelmää tarkoituksena antaa latausjärjestelmän hankinnasta vastaaville perustietoja taloyhtiöiden teknisistä lähtökohdista sähköautojen lataamista varten.
Video on yhtälailla hyödyllinen katsottava myös henkilölle, joka selvittää tai valmistee taloyhtiöön lämmitysmuodon muutosta maalämpöön tai muuhun sähköllä lämpöä tuottavaan lämmitysjärjestelmään.

Jakso 2 Latausjärjestelmät

Jaksossa määritellään mikä on taloyhtiön latausjärjestelmä sekä käydään läpi kolme erilaista latausjärjestelmätyyppiä ominaisuuksien perusteella jaoteltuna. Lisäksi annetaan vinkkejä miten latausjärjestelmä tulee ottaa kokonaisuutena huomioon, kun aletaan suunnitella tai toteuttaa latausvalmiuksia taloyhtiöön.

Jakso 3 Latausjärjestelmän mitoitus

Jaksossa kerrotaan latausaseman roolista siirtää tehoa ja kommunikoida auton, muiden latausasemien sekä kiinteistön kanssa. Käsitellään, miten kuormanhallinta toimii sekä käydään läpi perusteita latausjärjestelmän mitoittamiselle.

Jos näistä oli sinulle hyötyä, niin voisitko tilata YouTube-kanavamme?

Mikäli etsit ratkaisua taloyhtiösi latausjärjestelmän toteuttamiseksi, niin täältä pääset kanssamme eteenpäin.

Kirjoittaja:
Antti Helén

Antti Helén

Kirjoittaja on toiminut Energiavahti Oy:n toimitusjohtajana vuodesta 2013 ja ajellut sähköautolla helmikuusta 2020 alkaen.