Sähköauton latausasemia SER-jätelavalla
ev lataa

Latausasema vai SER-jätettä? – ja suuri OCPP-väärinkäsitys

Oletko koskaan kovan vaivannäön jälkeen joutunut purkamaan tekemääsi työtä?

Minä olen ja tiedän miltä se tuntuu. Vuonna 2018 asensimme asiakkaallemme PNO-trailersille kaksi sähköauton latausasemaa. Latausasemiksi (ajankohdan todella pienestä valikoimasta) valikoitui EVboxin Elvit. Ne eivät olleet näitä viime vuosien OCPP-EVboxeja. Eikä se toki olisi mitään auttanut, koska nykyisen kaltaista latausoperaattoriliiketoimintaa ei silloin ollut. Elvissä ei asennushetkellä ollut mahdollista toteuttaa latausasemien välistä kuormanhallintaa. Olimme rakentaneet neljä latausvalmiutta ja asentaneet kaksi latausasemaa. ”Kuormanhallinta tulisi ihan heti ohjelmistopäivityksenä”.

Puolentoista vuoden kuluttua sain asiakkaaltamme pelkäämäni viestin. ”Loputkin kaksi työsuhdeautoa olivat menossa vaihtoon. Uudet ovat yrityksemme linjauksen mukaisesti täyssähköjä”.

Luvattu ohjelmistopäivitys ei ollut vieläkään tullut. Ainut digitaalinen kehitys oli se, että sähkötukkurin tuoteryhmäpäällikkö oli lopettanut vastaamasta minulle puhelimeen. Vanha vitsi ”Heh heh – Näkee kuka soittaa!” ei oikein naurattanut.

Vakuutan, että asiakkaamme ei tuosta kärsinyt. Heidän parkkipaikallaan oli täydet neljä latausasemaa paikallisesti toimivalla kuormanhallinnalla ennen kuin loput työsuhdeautot parkkeerasivat toimiston pihaan.

Me sen sijaan maksoimme useamman tonnin oppirahat päästäksemme näkemään miten herkästi latausasemasta tulee SER-jätettä.

Lähes 2000 asennettua latausasemaa myöhemmin, voin onneksi sanoa, että emme ole enää koskaan sotkeentuneet moiseen.

Moni kollega on kuitenkin tutustunut koko aiheeseen vasta vuosia myöhemmin ja nyt moni on saanut maistella tuota samaa pelkoa esimerkiksi DEFA Powerin kanssa. Jos on ylipäätään ymmärtänyt tai välittänyt. Sitäkin myytiin jo pari vuotta sitten niin, että ”kaksiportainen kuormanhallinta on ihan juuri tulossa”.

Konkurssit opettavat – Vai opettavatko?

Tuosta oppineena, olen yhdessä yhtiökumppanieni kanssa kaivanut syvän poteron, jossa kaikki meidän käsiimme latausjärjestelmänsä rakentamisen luottaneet asiakkaamme ovat suojassa, kun ongelmien keskitys alkaa sataa niskaan.

Noiden ongelmien lähtölaukaukset on nyt ammuttu: Iltalehti uutisoi viime kuussa Cation Oy:n asettamisesta konkurssiin. Kyseisen yhtiön luomus oli eChargie: Latauslaite, joka on ollut täysin riippuvainen laitevalmistajan pilvipalvelusta. Helsingin sanomat kertoi juuri, että ”pesänhoitaja ilmoitti keskiviikkona (14.5.) sovellukseen rekisteröityneille, että pesä ei löytänyt palvelulle toimijaa, joka pystyisi jatkamaan toimintaa nykyisessä muodossaan.

eChargien laitteista tuli nyt SER-jätettä. Tässä tapauksessa ongelma kouraisee suoraan laitteita ostaneiden lompakkoa.

Mutta opitaanko näistä mitään? Lukiessani Iltalehden artikkelia olin hämilläni eChargieilla varustetun kerrostalon asukkaan kommentista:

”– Harmi, oli ihan hyvä ja suomalainen keksintö. Taloyhtiömme isännöitsijä etsii parhaillaan vastaavanlaista kätevää systeemiä.”

Toivottavasti hän tarkoittaa ”kätevällä systeemillä” yleisesti laitetta, josta voi ladata sähköautoa taloyhtiössä. Ei laitetta, jonka elinkelpoisuus on yhden konkurssin päässä.

Edes konkurssia ei tarvita – yksipuolinen palveluehtojen muutos riittää

”Saimme uudet käyttäjäehdot ja päivitetyn hinnaston, joka oli niin olennaisilta osin muuttunut, että emme missään tapauksessa tule jatkamaan sopimusta” – Kiteytyi myyntipäällikkömme saama yhteydenotto viime vuoden puolella.

Kartoituksen, tarjouksen ja sopimuksen myötä päädyttiin alla olevan kuvan mukaiseen tilanteeseen, jossa rakensimme taloyhtiölle natiiveihin OCPP-latausasemiin perustuvan latausjärjestelmän. Enää he eivät ole sidottuja minkään toimijan yksipuolisille ehtojen tai hintojen muutoksille.

Energiavahti Oy:n Sähköasentaja asentaa natiiveja OCPP-latausasemia vanhan pilviorjajärjestelmän tilalle.

Minä en tarkalleen tiedä, mitä kaikkia muutoksia palveluntarjoajalta oli tullut. Sen tiedän, että operoidun sukolatausrasian kustannukset nousivat 5,06 € / kk + 2 snt / kWh tasosta 6,28 € / kk + 2,5 snt / kWh tasolle. Luvut tuntuvat äkkiseltään pieniltä, mutta puhutaan kuitenkin n. 25 %:n kertakorotuksesta.

Tekniikan sen sijaan tunnen paremmin. Olenhan itsekin myynyt latausjärjestelmiä ja joutunut ottamaan kantaa näihin ”puolet halvempiin latausjärjestelmiin” asiakkaiden kanssa keskustellessa. Tässä on kyseessä Parkkisähkön kehittämä menetelmä:

  • Myydään ”standardoituihin pikaliittimiin” perustuva latausinfra
  • Myydään ”standardoituihin pikaliittimiin” sopivia suljetun pilvipalvelun avulla toimivia sukolatausrasioita

Viimeiseen pariin vuoteen emme ole noihin enää juurikaan törmänneet (muuta kuin näissä purkuhommissa), mutta jutun juju oli siinä, että asiakkaalle annettiin kuva siitä, että he voivat laittaa hankkimaansa latausinfraan mitä tahansa laitteita. Tosiasiassa sellaisia ei ole markkinoilla juuri näkynyt, kuin niiltä valmistajilta, jotka tekivät laitteita, jotka sopivat vain ja ainoastaan Parkkisähkön taustajärjestelmään.

”Standardoidusta” SER-jätteeksi – Todellisuus selviää

Eli taloyhtiöllä oli siis ”standardoituja pikaliittimiä” joihin ei ollut saatavilla juuri muuta, kuin yhden toimijan taustajärjestelmän armoilla olevia operoituja sukolatausrasioita. Operaattorimarkkina oli parissa vuodessa kehittynyt paljon. Uusia toimijoita oli tullut markkinoille ja hinnat olivat olleet yleisesti laskusuunnassa.

Taloyhtiön latauslaitteisiin ei kuitenkaan ollut mahdollista vaihtaa latausoperaattoria, joten sillä oli seuraavat vaihtoehdot:

  1. Hyväksyä korotus ja maksaa palvelusta enemmän
  2. Lopettaa koko lataaminen
  3. Hankkia latausjärjestelmä/latausasemat, jotka mahdollistavat latausoperaattorin vaihtamisen tai lataamisen ilman latausoperaattoria

Tässä tapauksessa taloyhtiö päätyi saneeraamaan latausinfraansa ja hankkimaan uudet latausasemat. Vanhoista tuli SER-jätettä. Taloyhtiö halusi tässä tapauksessa ehdottomasti sellaisen järjestelmän, jossa lataaminen onnistuisi myös ilman mitään latausoperaattoria tai pilvipalveluita.

Latausjärjestelmän vaihtaminen – viisautta vai henkinen lukko?

Olemme saaneet kymmeniä edellä kertomani kaltaisia yhteydenottoja viimeisen puolentoista vuoden aikana. Totta puhuen, harva niistä on kuitenkaan vielä edennyt toimenpiteisiin asti.

Jos taloyhtiössä toimii pitkään sama hallitus, ei liene henkisesti kovin helppoa esittää päätöstä sellaisen latausjärjestelmän korvaamisesta, jonka hankintaa on jokunen vuosi aiemmin itse ollut ehdottamassa.

Ei siitäkään huolimatta, että tähänkin pätee Seppo Saarion ikivihreä oppi sijoittamisesta:
”Se pärjää hyvin, joka osaa ottaa tappiot nopeasti eli pieninä”
Jos sellaisessa järjestelmässä roikutaan vuosikausia, joka on jo lähtökohtaisesti suunniteltu olemaan riippuvainen yhdestä, tietystä toimijasta, niin millaiset hinnankorotusten kumulatiiviset vaikutukset tulevat olemaan vaikkapa 10 vuoden aikana? Et voi kilpailuttaa palvelua ellet vaihda laitteita.

Usein varsinaisen latausaseman hankkiminen taloyhtiön teettämään latausinfraan jää osakkaan kustannettavaksi. Mitä useampi osakas ehtii hankkia latausaseman, sitä suuremmaksi käy hallituksen henkinen kynnys esittää korvaavaa järjestelmää, vaikka uusia palvelumaksuja tai vanhojen korotuksia satelisi niskaan kiihtyvällä tahdilla. Ei ole helppoa sanoa osakkaille, että heidän hiljattain ostamastaan latausasemasta tulisikin SER-jätettä. Nämä laitevalmistajat kyllä tietävät tämän.

Tuo onkin yksi suurimpia syitä, miksi viimeinkin kirjoitan näistä asioista avoimesti: Kerran pieleen mennyt hankinta tuntuu usein jäävän pysyväksi tai ainakin pitkäaikaiseksi. Henkinen lukko estää viisaitakin ihmisiä toimimasta.

Ja uudet silmänkääntötemput ovat jo täällä. Ihmiset ovat oppineet luottamaan termiin ”OCPP” ja siihen turvautuminen ilman sen merkityksen ymmärtämistä on asia, joka ajaa juuri nyt monia latausjärjestelmän hankinnasta päättäviä tuohon henkiseen lukkoon tulevaisuudessa.

OCPP – Varmuutta, valetta vai väärinkäsitystä?

OCPP (Open Charge Point Protocol) on Open Charge Alliancen kehittämä ja ylläpitämä vapaasti käytettävissä oleva tiedonsiirtoprotokolla, jolla latausasemat ja latausoperaattori voivat ”keskustella”. Esimerkiksi lataustapahtumien raportointi, lataustehon rajoitus (kuormanhallinta) ja latauslupa käyttäytyvät samalla tavalla eri OCPP-latausasemissa. Tämän avoimen protokollan hallitsevia latausoperaattoreita on markkinoilla useita.

Se varmistaa latausasemiesi riippumattomuuden silloin, kun latausasema on natiivi OCPP-latausasema. Eli latausoperaattori voi käydä keskustelua suoraan latausaseman kanssa OCPP-protokollalla.

Vinkki: Jos haluat saada ehdottoman varmuuden siitä, onko jokin latausasema natiivi OCPP, niin kysy Watteryltä.
Miksi sieltä? Siksi, että Wattery on latausoperaattori, joka ei suostu ottamaan operointiinsa minkään muunlaisia latausasemia.

OCPP cloud-to-cloud

Eikö kuulosta helpolta? OCPP ja sillä selvä? Ehei.. Markkinoilla tiedetään jo, että moni osaa varoa selvästi yhden toimijan pilvipalveluun sidottuja latausjärjestelmiä. Moni on saanut jo aiemmin kuvailemiani ”yksipuolisia palveluehtojen muutoksia” ja moni on oppinut turvautumaan sanaan OCPP. Siksi on kehitetty cloud-to-cloud.

Cloud-to-cloud tarkoittaa sitä, että latausoperaattori voi ottaa itselleen tutulla, avoimella OCPP-protokollalla yhteyden latausasemien valmistajan (tai jonkun sellaisen alihankkijan) hallinnoimaan pilvipalveluun.

Tuon pilvipalvelun ja latausaseman välinen liikenne on kuitenkin suljettua. Vain laitevalmistajan käsissä. Kutsun itse tällaisia ”pilviorjiksi”.

Voit siis kyllä valita latausasemiisi eri latausoperaattoreita. Latausoperaattori liittyy laitevalmistajan pilvipalvelussa olevaan tiedonsiirtorajapintaan. Tuo on kuitenkin mahdollista vain niin kauan, kuin kyseinen laitevalmistaja haluaa tai kykenee mahdollistamaan sen.

Eli natiivin OCPP-latausaseman tavoin et ole suojassa laitevalmistajan konkurssilta tai (laitevalmistajan pilvipalvelun) palveluehtojen muutokselta cloud-to-cloud OCPP-rajapinnan avulla. Ainut ero edellä kertomaani Parkkisähkön suljetusta järjestelmästä taloyhtiölle seuranneisiin ongelmiin on se, että voit valita eri latausoperaattoreista niin kauan, kuin laitevalmistaja sen sallii.

No totuuden nimissä: En minä tiedä onko tuo cloud-to-cloud tyyli kehitetty nimen omaan ”pahat mielessä” vai onko takana jotain hyviäkin pyrkimyksiä. Se ei kuitenkaan poista kertomiani riskejä latauslaitteiden ostajalle.

DEFA power – Myyjä on vakuuttava, kun uskoo tuotteeseensa

DEFA Power on toinen Suomen suosituimmista OCPP-latausasemista, joka ei oikeasti ole OCPP-latausasema.

Olemme usein olleet tilanteessa, jossa taloyhtiö on halunnut ehdottomasti OCPP-latausasemat, joita olemmekin tarjonneet. Taloyhtiön päätöksenteon jälkeen olemme saaneet palautteen ”Kilpailijalla oli tarjota melkein puolta halvempaa”. Kuultuamme laitevalinnasta on vastaus useimmiten ollut DEFA Power. Ja kyllä, potentiaalinen asiakkaamme on todella luullut hankkineensa OCPP-latausasemat.

Olemme kuluttaneet aivan valtavan määrän työtunteja pohtiessamme sitä, miten valehtelulla voi saada niin paljon kauppaa. Lopulta eräs sähköurakoitsija auttoi minua ymmärtämään asian.

”Antti millä perusteella sinä väität, että DEFA Power ei olisi aito OCPP-asema? DEFA:lta kun kysyin, niin he sanoivat että on, mutta itse en ole kyllä löytänyt mitään paikkaa, mistä sinne saisi tehtyä OCPP-määritykset. Operaattori valitaan listalta”

Ymmärsin jotain perustavanlaatuista. Kilpailijat eivät valehtele. He uskovat itsekin myyvänsä OCPP-latausasemaa. Ei asiakasta vakuuteta huijaamalla. Hänet vakuutetaan sillä, että myyjä uskoo tuotteeseensa. Ja niin he todella tekevät.

Mutta katsohan, OCPP-latausaseman ideana on juuri se, että sinne voi vapaasti tehdä OCPP-määrittelyt. Siis vapaasti, ihan itse, ilman laitevalmistajan toimenpiteitä. Minulla voisi olla vaikka omalla tietokoneellani OCPP-palvelin, johon asetan latausasemani ottamaan yhteyttä. Natiivissa OCPP-latausasemassa valmistaja ei rajoita sitä tai pääse siihen väliin.

Alapuolella näet esimerkin seinälläni olevasta Garo Entity Pro-latausasemasta. Käytän sitä nyt Garon oman sovelluksen/pilven Garo Connectin avulla. Asettamalla latausoperaattorin antaman osoitteen GaroRemoteCsmsUrl- kenttään, häipyy latausasema Garon pilvestä ja alkaa koputella latausoperaattorin järjestelmää. Aivan yhtä hyvin voisin yhdistää sen lähiverkon kautta omaan Home Assistant-kotiautomaatiopalvelimeeni (työhuoneeni nurkassa lojuva vanha läppäri) ilman, että laitevalmistajalla on asiaan nokan kopauttamista saati, että laitevalmistajan pitäisi se sinne jotenkin erikseen reitittää. Yrittäkääpä samaa DEFA Powerilla arvon kollegat ja menkää vasta sen jälkeen seuraavalle asiakaskäynnillenne puhumaan asiasta.

Zaptec Pro – pilviorjien kuningas ei puhumalla OCPP-latausasemaksi muutu

Siinä missä DEFA Poweria kohtaa enää lähinnä pienempien taloyhtiöiden tarjouskilpailuissa, on suuremmissa kohteissa usein vastassa Zaptec Pro.

Eikä ihme. Zaptec Pro on toiminnallisilta ominaisuuksiltaan Garo Entity Pron rinnalla markkinoiden edistyksellisin latausjärjestelmä. Tarkoitan edistyksellisyydellä sitä, että mitä latausasemat / latausjärjestelmä pystyy tekemään ilman ulkopuolista latausoperaattoria. En ole ikinä kuullut Zaptecista mitään moitteita toiminnallisuuden suhteen ja taustalla on uskottava valmistaja. En myöskään usko Zaptec Pro:n ensimmäisenä osana käyttöönottoa ”soittavan Kiinaan”. Zaptec Pro:n valmistus ja softa tuntuvat olevan vahvasti norjalaisen valmistajan, pörssiyhtiön kontrollissa ja omissa käsissä.

Miksi me sitten jätämme jatkuvasti kannattavaa kauppaa ottamatta, kun emme myy Zaptec Pro:ta? Olemme yksi Suomen kokeneimmista latausjärjestelmien suunnittelijasta ja rakentajasta. Meidät tunnetaan melko hyvin ja moni asiakas kysyy meiltä suoraan Zaptec Pro:ta.

Siksi, että me emme myy laitevalmistajan pilvipalvelusta riippuvaisia latausasemia.

Tämä tulee monelle yllätyksenä. Zaptec Pro ei ole natiivi OCPP-latausasema. Valmistaja itse kertoo yhteyden olevan mallia ”OCPP 1.6J cloud-to-cloud”. Kuvasin artikkelissa aiemmin, mitä tuo tarkoittaa.

Minä en tiedä valmistajan virallista kantaa asiaan tai millaista markkinointi on esimerkiksi Norjassa. Täällä Suomessa olen kuitenkin törmännyt usein siihen, että tuotakin on myyty ja ostettu OCPP-latausasemana.

Jopa alan konsultit perustavat näkemyksensä juoruihin

Törmäsin ensimmäisen kerran jo aivan alkuvuodesta 2024 huhuun siitä, että Zaptec Pro:lle olisi tulossa ohjelmistopäivitys, joka mahdollistaisi sen muuttamisen natiiviksi OCPP-latausasemaksi.

Kaikkein härskeimmällä tavalla tämän huhun käyttämiseen olen törmännyt tämän vuoden helmikuussa. Kilpailimme ison parkkitalon latausinfraurakasta ja tilaajan tahtotila oli OCPP-asemat, jotka eivät olisi riippuvaisia laitevalmistajan taustajärjestelmästä. Menetimme keikan hankintahinnaltaan halvemmalle tarjoukselle, jossa latausasemina olivat Zaptec Prot.

Mukana oli ammattilainen, hankintakonsultti, joka kertoi minulle suoraan, että ”Zaptec Pro:lle on maahantuojan mukaan tulossa ohjelmistopäivitys, joka mahdollistaa oman taustajärjestelmän ohittamisen ja laitteen käyttämisen natiivina OCPP-latausasemana”. Suurin härskeys oli seuraavassa lauseessa ”Ilmeisesti testejä tehdään jo esim. Watteryn (latausoperaattori) kanssa”.

Eipä ollut ensimmäinen kerta, kun soittelin Pekka Tiaiselle, Watteryn toimitusjohtajalle. Vastaus oli napakka ”Mitään testejä ei ole käynnissä. Eihän sellaisia ole edes mahdollista tehdä, koska testit edellyttäisivät OCPP-asetusten asettamista latausasemaan”. Pysäköintitalon hallitus oli kuitenkin jo päätöksensä tehnyt. He luottivat palkkaamaansa ulkopuoliseen asiantuntijaan, mikä on hyvin ymmärrettävää.

Toki hintaeroa tuli siitäkin, että meidän tarjouksessamme oli latausjärjestelmälle tähtimäinen ethernetverkko. Zaptec Prohon perustuva kilpaileva tarjous perustui latausasemien omiin 4G-modeemeihin ja dataliittymiin.
Siltäkin osin siis melkoista vedonlyöntiä etenkin, kun täkäläisessä markkinoinnissa vielä viime vuonna nähty ”elinikäinen ilmainen 4G-yhteys” on kutistunut yhdellä sanalla ollen enää vain ”ilmainen 4G-yhteys”.

Mitä tiedetään varmaksi?

Minä en voi tietää varmaksi tuota Zaptec Pro:n ohjelmistopäivityksen tulemista tai tulemattomuutta. Totta kai, toivon tuon toteutuvan.

  • Huhua on nyt liikkunut pitkälti yli vuoden
  • Zaptec ASA ei ole itse julkaissut tiedotetta asiasta
  • Maahantuojat eivät ole julkaisseet tiedotetta asiasta

Zaptec ASA mahdollisti jo toisen latausasemansa, Zaptec GO:n muuttamisen natiiviksi OCPP-latausasemaksi. Kyseessä on tuote, jota ei lähtökohtaisesti ole suunniteltu laajohin latauskenttiin, vaan se on enemmänkin omakotitalo-luokan latauslaite.

Zaptec Pro sen sijaan on tuotesarja, jolla Zaptec ASA seuraa ”talojen voittamista”. Pörssiyhtiön vuosi- ja kvarttaaliraportit ovat kaikkien saatavilla. Tuon tason pörssiyhtiön kohdalla lienee myös täysin selvää, että päivityksen tuleminen yli vuoden huhujen jälkeen ei ole kiinni tekniikasta tai resursseista. Kyse on siitä, mitä yrityksen johto haluaa.

Jäädään odottelemaan. Ja voihan tuo päivitys tullakin. Toinen mahdollisuus on se, että laitteet ehtivät muuttua SER-jätteeksi ennen päivityksen tulemista. Tuo on veto, jonka ostaja lyö. Kertoimet paranisivat hieman, jos edes valmistaja itse antaisi julkisen lupauksen/tiedotuksen asiasta.

Vielä tarkennukseksi: minä en millään tavalla moiti Zaptec Pro:ta muuten huonoksi laitteeksi. Kunhan sitä ei myydä OCPP-latausasemana, koska se on huhuista huolimatta pilviorja ja mielestäni tämä pitäisi kertoa avoimesti myydessä ja ymmärtää tarkasti ostaessa.

Miten me olemme suojanneet asiakkaamme

Mainitsin artikkelin alussa, että me olemme suojanneet asiakkaamme tulevalta konkurssien keskitykseltä. Samoin olemme suojanneet heidät ”yksipuolisilta palveluehtojen muutoksilta”. Tässä vielä tiivis katsaus siihen, miten olemme sen tehneet

1. Täysin paikallisesti toimiva latausjärjestelmä pääosin vuosina 2018-2022

Paikallisesti toimiva latausjärjestelmä tarkoittaa sitä, että kaikki tarvittava äly oli latausasemissa. Usein ominaisuudet rajottuivat paikallisesti luettaviin kWh-mittareihin, kuormanhallintaan ja RF-ID-tunnistautumiseen ns. latauslupana. Tällaisia järjestelmiä olemme asentaneet paljon. Niihin ei ole saatavilla uusia ominaisuuksia, mutta ne ovat suojassa konkursseilta. Latausasemia ja varaosia pystymme (ja niitä on saatavilla markkinoilta yleisestikin) takaamaan vähintään niin pitkälle, mihin alkuperäisten latausasemien tekninen elinikäkin riittää. Markkinoilla on myös natiiveja OCPP-latausasemia, jotka sopivat suoraan rakennettuihin latausinfroihin, joskaan eivät toimi yhdessä vain paikallisesti toimivien latausasemien kanssa.

1.1 Future-proof-paketti vuosina 2020-2022

Vuodesta 2021 aloimme tarjota täysin paikallisesti toimiviin latausjärjestelmiin optiona nk ”future-proof-pakettia”. Siinä latausasemien kuormanhallinnan väyläkaapeloinnin sijaan olisi rakennettu tähtimäinen ethernetverkko ja latausasemiksi olisi valittu natiivit OCPP-latausasemat, joille olisimme kuitenkin saaneet toteutettua paikallisesti toimivan kuormanhallinnan. Latausoperaattoria tällaiseen ei vielä tuolloin ollut tarjolla, vaikka nyt niitä olisi jo saatavilla useita. Perustelin optiota alusta asti sillä, että sähkön hinta tulee tulevaisuudessa heilumaan vahvasti. Asiakkaat alkoivat kuitenkin uskoa minua vasta Ukrainan sodan laukaiseman energiakriisin myötä, mutta pian ensimmäisten future-proof-optioiden käytyä kaupaksi, saimmekin jo tarjolle monipuolisemman ja paremman evlataa paikallisestiPLUS – latausjärjestelmän, joiksi nämäkin toteutukset lopulta muutettiin.

2. OCPP-latausasemat latausoperaattorilta pääosin vuosina 2019-2021

Jotkut asiakkaamme ovat halunneet alusta asti operaattorin hoitamaan laskutusta. Takavuosina se tarkoitti yksinkertaisesti sitä, että ensin valitaan latausoperaattori, jolta on ostettava myös latausasema. Jo tuolloin varmistimme, että kyse oli joka tapauksessa latausasemista, joiden kanssa latausoperaattorin vaihtaminen olisi teknisesti mahdollista, vaikka tarjokkaita ei silloin vielä konkreettisesti ollut. Latausasemat olivat natiiveja OCPP-latausasemia.

Myönnän, että tässä otettiin hieman riskiä (koska vaihtoehtoisia latausoperaattoreja ei ollut saatavilla heti). Riskit olivat kyllä rehellisesti ja aidosti asiakkaillamme tiedossa. Ehkä siksi paikallisesti toimivat latausjärjestelmät edustivat paljon suurempaa osaa kokonaismyynnistämme. Nyt voin jo huokaista helpostuksesta. Tuolloin asentamiimme latausasemiin on nyt saatavilla useita latausoperaattoreita. Monen muun, kuin natiiveihin latausasemiin perustuvien ”operoitujen” järjestelmien on jo käynyt köpelösti.

Kohtia 1 ja 2 tarjottiin lähes koko tuon aikajakson rinnakkain ja niiden erot käytiin aina tarjousten yhteydessä läpi.

3. paikallisestiPLUS alkaen vuodesta 2023

evlataa paikallisestiPLUS on latausjärjestelmä, jossa käytämme Garo Entity Pro-latausasemia. Toteutuksen myötä asiakkaalle jää järjestelmä, jossa on toteutettuna paikallisesti toimiva kuormanhallinta, Garo Connect-pilvipalvelun tarjoamat maksuttomat lisäominaisuudet, kuten pörssisähköohjaus.

Latausoperaattori voidaan ottaa mukaan hoitamaan laskutusta Garo Connect-pilvipalvelun kautta, jolloin kuormanhallinta toimii edelleen paikallisesti. Garo Entity Pro:t ovat myös natiiveja OCPP-latausasemia eli ne voidaan halutessa irroittaa kokonaan Garon pilvipalvelusta ja osoittaa ottamaan yhteyttä suoraan latausoperaattoriin. evlataa paikallisestiPLUS™- latausinfra sisältää aina myös tähtimäisen ethernet-tiedonsiirtoverkon. Se mahdollistaa käytännössä minkä tahansa natiivin OCPP-latausaseman sovittamiseksi samaan lataujärjestelmään latausoperaattorin avulla.

Tämä on meidän ”lippulaivajärjestelmämme”, koska se mahdollistaa kaiken, mitä voisi kuvitella tulevan tarpeeseen myös tulevaisuudessa. Se on latausjärjestelmä, joka ei kahlitse taloyhtiötä tai yritystä.

4. Natiivit OCPP-latausasemat ja vapaavalintainen latausoperaattori alkaen vuodesta 2025

Siinä missä kerroin vielä vuosikymmenen vaihteen tienoilla hieman jännittäneeni latausoperaattoreista riippuvaisia latausjärjestelmiä, vaikka operaattoria olikin teknisesti mahdollista vaihtaa, emme jännitä niitä enää.

Päin vastoin, olemme tämän vuoden puolella rakentaneet kasaan latausoperaattorien auditoinnin. Hyviä latausoperaattoreita on nyt tarjolla useita ja hinnoittelu on laskenut kohtuulliseksi, jonka vuoksi esimerkiksi taloyhtiö voi mielestämme tänä päivänä huoletta hankkia sellaisen latausjärjestelmän, joka edellyttää latausoperaattorin ”palkkaamista”. Natiiveja, Type-2 OCPP-latausasemiakin on tarjolla jo alle tuhannella eurolla. Senkään puolesta ei siis ole enää mitään perustetta retkahtaa pilviorjajärjestelmiin.

Jos haluat latausjärjestelmän, joka on suojassa konkursseilta tai yksipuolisilta ehtojen muutoksilta ota yhteyttä. Me suunnittelemme latausjärjestelmäsi faktojen, emme huhujen perusteella.

Lue myös kattava yleisoppaamme sähköautojen latauksesta taloyhtiössä

Kirjoittaja: