Evlataan asentamat latauspisteet. Tämänkin onnistuneen projektin taustalla oli huolellinen latauskartoitus.
ev lataa

Taloyhtiön sähköauton latauspisteet: Latauskartoitus ja suunnittelu

 • Latauskartoituksessa tarkistetaan taloyhtiön nykytilanne ja mahdollisuudet latausasemien asennukseen
 • Ennen kartoitusta on tärkeää selvittää taloyhtiön tarpeet sekä tilata sähköliittymän tiedot verkkoyhtiöltä
 • Kartoitus toimii suuntaviivana, miten hankkeessa kannattaa edetä
 • Kartoituksessa selvitetään, onko järkevämpää investoida suureen latausinfraan vai tarjota mahdollisuus osakaslataukseen

Sähköauton latauksen järjestäminen taloyhtiössä on suuri päätös. Koska kyse ei ole mistään pienestä investoinnista, vaatii se huolellisen suunnittelun. Suunnittelua varten tilataankin usein latauskartoitus.

Jos taloyhtiö päättää hankkia halvimman ratkaisun ilman sen suurempia pohdintoja, voi edulliselta vaikuttava investointi muuttuakin yhtäkkiä loputtomaksi rahareiäksi, jonka korjaaminen tyhjentää taloyhtiön rahakirstun. Hallitsematon eteneminen autopaikka kerrallaan ilman selkeää näkemystä lopputuloksesta johtaa siihen, että taloyhtiön hallitus huomaa kokoustavansa jatkuvasti samojen asioiden vuoksi, vaikka taloyhtiöissä olisi varmasti hedelmällisempiäkin kohteita hallituksen ajankäytölle.

Oli kyseessä sitten yksittäisen osakkaan toteuttama muutostyö tai investointi suurempaan latausinfraan, on huolellinen latauskartoitus kaiken a ja o. Kun suunnittelussa on mukana asiantunteva kumppani, voit olla varma, että latausasemat palvelevat taloyhtiön asukkaita sekä nyt että tulevaisuudessa.

Käymme tässä artikkelissa läpi, mitä kunnon latauskartoitus pitää sisällään, milloin sellainen kannattaa tilata ja mitä ottaa huomioon ennen kartoituksen tilaamista.Olemme nähneet ties minkälaisia latauskartoituksia vuosien varrella, joten osaamme myös kertoa miten välttää yleisimmät sudenkuopat.

Onko taloyhtiössänne tarve sähköautojen lataukselle? Kutsu sähköautoilevat asiantuntijamme paikalle, niin katsotaan yhdessä mikä on taloyhtiöllenne fiksuin ratkaisu!

YouTube video

Aluksi: Määritä tarve ennen latauskartoitusta

Ennen latauskartoituksen tilaamista on hyvä määrittää mitä halutaan selvittää ja mikä on todellinen tarve. Kun ammattilainen tietää taloyhtiönne tarpeet ja vaatimukset, vältytte yleiseltä jargonilta jonka löytää parilla Google-haulla ja saatte konkreettista faktaa, josta on aidosti hyötyä taloyhtiöllenne.

 • Kuinka monella taloyhtiön asukkaalla on jo sähköauto?
 • Entä kuinka moni harkitsee sellaisen hankkimista?
 • Onko tarkoituksena investoida suurempaan latausinfraan vai mahdollistaa osakaslataus kaikille halukkaille?
 • Kuinka vanha taloyhtiön sähköjärjestelmä on?
 • Eikai joku vain lataa sähköautoaan salaa lämmitystolpasta?

Aiheeseen liittyvää: Sähköauton lataus kerrostalossa

Milloin latauskartoitus kannattaa tilata?

Tähänkin kysymykseen on useampia vastauksia. On loogista ajatella, että tarvekartoitus kannattaa tilata vasta siinä vaiheessa, kun päätös suuremmasta investoinnista on lyöty lukkoon. Totuus on, että latauskartoitus on paljon enemmän kuin pelkkä tarjouslaskelma ja maksullinen myyntiesitys – se tarjoaa konkreettista hyötyä myös tulevaisuutta ajatellen.

Tässä kolme esimerkkitilannetta, jolloin kannattaa hyödyntää latauskartoitus:

Taloyhtiö ei ole valmis suurempaan investointiin, mutta haluaa mahdollistaa osakaslatauksen

Vaikka taloyhtiö ei olisi vielä valmis investoimaan suurempaan latausinfraan, on latauskartoitus tärkeää, jos yksi tai useampi osakas suunnittelee oman latauspisteen hankintaa.

Tässä vaiheessa kysyt varmasti että minkä ihmeen takia, mikäs siinä jos yksinään latailee.

Eihän mikään lähtökohtaisesti estä osakkaita asentamasta omia latauspisteitään ilman sen suurempia kartoituksia. Mutta taloyhtiön vastuuhenkilönä haluat varmasti tietää, onko se turvallista sekä missä pisteessä tulisi ongelmia osakkaiden yhdenvertaisen kohtelun kanssa.

Tällaisissa tilanteissa onkin ensiarvoisen tärkeää määrittää raamit taloyhtiön sähköjärjestelmän kestävyydelle ja kapasiteetille. Kartoituksessa käydään läpi sähköpääkeskukset, lämmitysrasioiden sähköjärjestelmät sekä sähköliittymän kapasiteetti, ja paljonko sitä on vapaana Koska taloyhtiöiden sähköjärjestelmiä ei ole lähtökohtaisesti mitoitettu sähköautojen lataukseen, on tärkeä varmistaa että järjestelmä ei ylikuormitu.

Erityisesti vuosikymmeniä vanhan sähköjärjestelmän ylikuormituksessa piilee valtavia riskejä niin laite- kuin henkilövahingoille. Tarkistakaa taloyhtiön sähköjärjestelmä ennen kuin asennatte yhtään mitään.

Tarve on pieni tai ei tiedetä mitä oikeasti tarvitaan

Jos sähköautojen lataus on vasta ajatuksen tasolla, toimii latauskartoitus tehokkaana pohjana, mihin suuntaan kannattaa edetä. Jos tarve lataukselle ei ole vielä akuutti, kannattaa tilata kartoitus, jossa selvitetään laajasti millaisia edellytyksiä erilaisiin etenemistapoihin latauksen järjestämiseksi on, kuten nykyisen sähköliittymän ja autolämmitysrasioiden kaapelointien mahdollisuudet ja kapasiteetit.

Samalla tarkastetaan, vaatiiko suurempi latausinfrastruktuuri päivityksiä taloyhtiön sähköjärjestelmään. Laskelmien jälkeen on helpompaa tehdä päätös siitä, kannattaako tai onko taloyhtiön peräti pakko tehdä kerralla suurempi investointi vai voidaanko jatkaa esimerkiksi siten, että annetaan osakkaille mahdollisuus hankkia latausasemia osakasmuutoksina.

Eli käytännössä käydään läpi, mitä tällainen lysti tulisi maksamaan ja onko se kannattavaa.

Päätös hankinnassa on lyöty lukkoon

Kun päätös hankinnnasta on lyöty lukkoon, on aika laittaa hihat heilumaan. Kun tarkoitus on rakentaa uusi, tehokas latausinfra vähintään 8 autopaikalle, tarjoamme laajan kartoituksen osana tarjouskatselmusta, jonka perusteella rakennamme teille hankesuunnitelman päätöksenteon pohjaksi

Tarjouksesta ja kartoituksesta ei tule taloyhtiöllenne penniäkään kuluja, kunhan taloyhtiön edustaja esittelee alkutilanteen joko ennakkoon etänä tai paikan päällä, sekä järjestää meille pääsyn tarvittaviin paikkoihin, kuten taloyhtiön sähköpääkeskukseen.

Parhaimmillaan säästät tuhansien eurojen konsulttipalkkiot, mikäli meidän ratkaisumme vakuuttaa sinut. Huonoimmillaan se vie aikaasi tunnin tai kaksi.

Mitä latauskartoitus sisältää?

Tai pikemminkin mitä sen tulisi sisältää.

Latauskartoituksille ei ole olemassa mitään virallista määritelmää tai standardia, joten jokaisella toimijalla on omat näkemyksensä asiasta. Parhaimmillaan latauskartoitus on joko tiettyyn tarpeeseen vastaava täsmäselitys, tai yleishyödyllinen tietopaketti, josta on hyötyä sekä nyt että tulevaisuudessa.

Pahimmillaan se on maksullinen myyntiesittely, jossa tiedot esitetään laiskasti ja ainoana ratkaisuna esitetään tietyn latausoperaattorin pilvipalveluratkaisua. Vielä pahemmassa tilanteessa kartoitus on nippu arvauksia, joka voi näyttää maallikon silmin fiksulta mutta perustuu täysin netistä löytyvään yleistietoon, joka ei tarjoa mitään lisäarvoa.

Sähköverkkoyhtiöltä saatavat tiedot

Projekti lähtee aina liikkeelle sähköverkkoyhtiöltä saatavista tiedoista. Ilman niitä on turha tehdä yhtään mitään.

Ennen latauskartoitusta on tärkeää tilata sähköverkkoyhtiöltä tiedot taloyhtiön sähköliittymästä. Sähköverkkoyhtiöltä tilattavien tietojen tulisi sisältää ainakin:

 • Sähköliittymän koko
 • Sähköliittymän suurin tuntikulutus
 • Kiinteistön käyttöpaikan koko
 • Kiinteistön käyttöpaikan suurin tuntikulutus
 • Liittymiskaapeli
 • Liittymiskaapelin mahdollistama liittymäkoko

Me pyydämme aina taloyhtiönne puolesta tiedot sähköverkkoyhtiöltä, jolloin voitte olla varmoja siitä, että kaikki oleellinen on mukana. Taloyhtiön edustajan tarvitsee vain antaa meille valtakirja.

Vältä yleinen sudenkuoppa!

Sähköverkkoyhtiön tietojen pohjalta voidaan tarjota myös “etäkartoituksia”, joissa sähköverkkoyhtiön tiedot ovat aivan oikein, mutta niiden perusteella yritetään tehdä sellaisia päätelmiä, joita ei voi tehdä ennen kohteen kartoittamista paikan päällä. Sähköverkkoyhtiön tiedot eivät esimerkiksi voi kertoa paljonko hidaslatausrasioita olemassa oleviin autolämmityskaapelointeihin voidaan ottaa asentaa.

Mikäli ”etäkartoitus” sisältää mitä tahansa muuta tietoa, kuin sähköverkkoyhtiöltä (ilmaiseksi) saatavat tiedot, ovat ne täyttä huuhaata tai pelkkää lipevien myyntimiesten puhetta. Todelliset tiedot selviävät, kun kutsut asiantuntijan kartoittamaan tilanteen paikan päälle.

Sähköpääkeskus

Latauskartoitus sisältää myös sähköpääkeskuksen ja autolämmityskaapeloinnin tarkastuksen

Kartoituksen yhteydessä tarkastetaan myös taloyhtiön sähköpääkeskus. Tarkastuksessa huomioidaan:

 • Nimellisvirta
 • Vapaat lähdöt
 • Rakennusvuosi
 • Onko pääkaavio käytettävissä?
 • Onko nousujohtokaavio käytettävissä?
 • Suurin mahdollinen liittymäkoko
 • Tarvitseeko päivittää suuremmaksi

Nykyinen autolämmityskaapelointi

Esimerkkilaskelma latausasemien kapasiteetista. Latauskartoitus huomioi nämäkin seikat

Lopuksi tarkistetaan taloyhtiön autolämmityskaapelointi. Tarkastuksessa tulisi huomioida ainakin:

 • Missä kunnossa järjestelmä on?
 • Autolämmitysryhmien kaapeloinnin mahdollistama kapasiteetti
 • Autolämmitysryhmiä suojaavat varokkeet

Näiden tietojen pohjalta voidaan määrittää esimerkiksi montako hidaslatausasemaa voidaan asentaa ilman tarvetta suuremmille muutostöille. Jos kartoitus skipataan ja vanhaan lämmityskaapelijärjestelmään asennetaan enemmän latausasemia kuin se sallii, voi seurauksena olla esimerkiksi tilanne, jossa varokkeet paukkuvat jatkuvasti ja latauspisteitä osakasmuutostöinä teettäneet osakkaaet eivät saakaan ladattua autojaan. Myöskään aineellisia vahinkoja ei voida sulkea pois ylikuormitustilanteiden toistuessa

Mitä taloyhtiölle jää käteen latauskartoituksesta?

Latauskartoitus antaa taloyhtiölle selkeän kuvan, mitä tämänhetkisellä sähköliittymällä voi ja mitä ei voi tehdä. On huomattavasti helpompi jatkaa projektia eteenpäin kun tiedetään, montako latauspistettä voidaan asentaa turvallisesti tai mitä toimenpiteitä suurempi latausinfrastrukuuri vaatisi.

Toisaalta latauskartoituksessa voi myös käydä ilmi, että suurempi latausinfra ei ole tämänhetkisellä tarpeella ja sähköjärjestelmän tilanteella fiksu ratkaisu. Jos tilanne on tämä, emme missään nimessä ala pakkomyymään vaan toteamme yhdessä, että palataan latausasemien pariin kun tilanne sen suo.

Oikein toteutettu kartoitus toimii perustana tulevalle hankintaprosessille. Tarkkaan laaditun raportin myötä voit olla varma, että lopputulos ja suunnittelu voidaan toteuttaa todellisen tilanteen ja faktatiedon pohjalta vastaamaan taloyhtiön tarpeita ja palvelemaan sähköautoilevi ja palvelee sähköautoilevia asukkaita vielä tulevaisuudessakin. Kun projektista on yhteinen sävel, ei sen jälkiä tarvitse korjailla vuosien päästä.

Muistilista: Varmista hyödyllinen latauskartoitus

Keräsimme tähän loppuun vielä näppärän muistilistan jolla varmistat, että saat tiukkaa faktaa dieselintuoksuisten konsulttien yleistyksien sijaan.

 • Mikä on taloyhtiön tahtotila?
 • Mitä asioita haluat selvittää latauskartoituksessa?
 • Varmista, että latauskartoitus sisältää verkkoyhtiön tiedot – älä lankea konsulttien arvailuihin
 • Varmista, että raportti sisältää kartoitetut tiedot alkuperäisinä. Jollain toimijoilla on tapa lisätä omia turvamarginaaleja. Jos pyydät tarjousta toiselta palveluntarjoajalta ja esittelet tällaista raporttia, joudutaan kartoitus mitä todennäköisimmin tekemään uudestaan.
 • Tutustu esimerkkiraportteihin. Jos valitsemallasi toimijalla ei ole näyttää valmiita esimerkkejä, tulisi hälytyskellojen soida.

Varaa latauskartoitus Energiavahdilta

Ota rohkeasti yhteyttä ja tilaa latauskartoitus Energiavahdin asiantuntijoilta. Olemme pitkän linjan sähköautoilijoita, joten voit olla varma että tiedämme, mikä toimii ja mikä ei. Älä lankea ylikalliisiin konsultteihin – valitse EV, joka lataa intohimosta sähköautoiluun.

Kirjoittaja: