ev lataa

Evlataa Asunnoista™ autopaikalla asunnon yhteydessä: As Oy Ahomansikka

Lähtötilanne ja selvitystyö

Tahtotila oli saada viidelle erillisasunnolle taloyhtiössä 11 kW tehoon kykenevä latausasema asuntojen oven edessä olevalle katetulle pysäköintipaikalle avaimet käteen periaatteella. Taloyhtiössä oltiin tietoisia siitä, että latauslaitteet vaativat todennäköisesti kuormanhallinnan, jotta lataus voidaan sallia 11 kW teholla ilman vaaraa kiinteistön sähköjärjestelmälle.

Kävimme Aimo Hyppösen kanssa veloituksettomalla tarjouskatselmuskäynnillä kohteessa tarkastamassa sähköpääkeskuksen ja yhden asunnon ryhmäkeskuksen ja totesimme, että lataus voidaan järjestää järkevästi kahdella eri tavalla. 1.) Rakennetaan langaton kaksiportainen dynaaminen kuormanhallinta, joka mittaa sekä liittymän, että asuntojen tehoa 2.) Asennetaan syöttökaapeloinnin yhteydessä tiedonsiirtokaapelointi asunnon ryhmäkeskukselta latausasemalle ja toteutetaan ainoastaan asuntojen tehoa mittaava kuormanhallinta ja korotetaan liittymisoikeutta, jotta liittymätasolla riittää varmasti vapaata kapasiteettia lataustarpeen lisääntyessä.

Tämän asunnon latausasema tuotiin varaston oikeaan reunaan, jotta kaapeli ylettää myös 2. paikalle

Suunnittelu ja toteutus

Teemme normaalisti vain yhden tarjouksen, koska yleensä on vain yksi paras tapa toteuttaa latausjärjestelmä. Tässä tapauksessa toteutukset olivat niin tasaväkisiä, että päätimme tehdä suunnittelun, tarvikekartoituksen ja erillisen tarjouksen molemmista toteutustavoista.

Lopulta yhtiössä päädyttiin Garo:n GLBDC -latauslaitteilla toteutettavaan ratkaisuun ilman liittymätason kuormanhallintaa. Asuntojen ryhmäkeskuksilta tuotiin 11 kW tehon kestävä syöttökaapelointi ja tiedonsiirtokaapelointi asunnon ryhmäkeskukselta ulkovaraston seinän läpi ja asennettiin jokaiselle viidelle asunnolle latausasemat ulkovaraston seinälle.

Liittymisoikeutta korotettiin 3×100 A -> 3×125 A, jotta liittymän vapaa kapasiteetti riittää ladattavien autojen määrän kasvaessa taloyhtiössä. Liitttymisoikeuden korotus maksoi Caruna Espoo Oy hinnaston mukaisesti 1520 €, josta ARA:n 35 % tuen jälkeen jää maksettavaa 988 € (197,60 € /asunto)

Syöttökaapeli ja tiedonsiirtokaapelointi tuotiin ryhmäkeskukselta varaston katon kautta alumiiniputkessa

Valmis latausjärjestelmä mahdollistaa latauksen 11 kW teholla aina, kun asunnon muu kulutus ei ylitä noin 6,3 kW tasoa, jonka jälkeen kuormanhallinta laskee tarvittaessa lataustehoa asunnon kulutuksen mukaan. Lataussähkön veloitukseen ei tarvita tällä toteutuksella erillistä laskutuspalvelua tai mittareiden lukemista, vaan kulutus laskutetaan asunnon sähkölaskulla asuntokohtaisen sähkösopimuksen mukaisesti.

”Asennushommat meni mallikkaasti maaliin, nopeaa ja siistiä jälkeä pojat tekivät. Latausten kanssa ei ole ollut mitään ongelmia, eli laitteet toimii juuri niinkuin pitääkin” Antti Tuomenoksa (As Oy Ahomasikka)

Jos luulet, että tämänkaltainen latausratkaisu voisi olla juuri sinun taloyhtiöllesi sopiva, löydät lisätietoja ja tarjouspyyntölomakkeen osoitteesta https://evlataa.fi/sahkoauton-lataus-taloyhtiossa/asunnoista/ .

Kirjoittaja:
Samu Peltonen

Samu Peltonen