Pöydällä näkyy Opaskirja taloyhtiöille aiheena sähköauton lataus. Lisäksi kuvassa on muistivihko ja kynä
ev lataa

Sähköauton lataus taloyhtiössä – Tästä kannattaa aloittaa

Sähköauton lataaminen taloyhtiössä ei onnistu aivan kuten omakotitalossa – vaikka usein niin annetaankin ymmärtää.

Se on myyntimiesten koukku, jota besservisserit toistelevat mielellään. Todellisuudessa sähköautojen lataus taloyhtiössä edellyttää perehtymistä asiaan, valmistelua, ongelmien ennakointia sekä konkreettista päätöksentekoa siinä, missä taloyhtiön hallitustyöskentely muutenkin.

Olen rakentanut tämän artikkelin perusteokseksi taloyhtiön hallituksen jäsenille ja muille aiheesta kiinnostuneille. Tämän vuoden syksyllä ensikosketuksestani taloyhtiöiden latausasioihin tulee kuluneeksi 10 vuotta, joten olen ehtinyt nähdä monia onnistumisia ja epäonnistumisia. 

Sähköauton lataus taloyhtiössä on asia, jossa voi onnistua monella eri tavalla ja ratkaisulla. Kaikissa näkemissäni epäonnistumisissa yhteinen nimittäjä on ollut sama: hallitus ei ollut perehtynyt asiaan kunnolla ennen päätöksiä.

Minä saan leipäni yrityksestä, joka rakentaa sähköautojen latausjärjestelmiä. Olemme toteuttaneet taloyhtiöille noin 4000 latausvalmiutta yli 200 projektissa. Ne näkyvät palvelusivumme kartalla.
Asemani on ristiriitainen. Toisaalta ilman tätä kokemusta tällaista artikkelia on mahdotonta kirjoittaa. Toisaalta en ole virkamies tai edusta täysin ”puolueetonta tahoa”. 

Lupaan pitää faktat tai sen luonteiset asiat ja omat mielipiteeni erillään.

Löydät artikkelista napakat vastaukset keskeisiin asioihin. Lisäämieni linkkien kautta pääset halutessasi syvemmälle aiheisiin ja omat mielipiteeni, varoitukset ja vinkit korostan selkeästi näkyville.

Asiaa on paljon ja teksti on pitkä.

Lupaan kuitenkin, että jos sinulla on hallituksen jäsenenä vain 30-60 minuuttia aikaa valmistautua sähköauton latausta käsittelevään kokoukseen, niin mistään muualta et saa tuolle ajallesi yhtä hyödyllistä vastinetta. Jos et pysty panostamaan tuota aikaa ennen päätöksentekoa, niin todennäköisesti tulet käyttämään latausasioihinne paljon enemmän aikaa paljon ikävämmissä merkeissä päätöksenteon jälkeen.

 

Sisällysluettelo

Alustus - Miksi sähköauton lataus taloyhtiössä aiheuttaa ongelmia

Ennen napakkaan asiaan menemistä kerron vielä pari esimerkkiä, joiden kautta ymmärrät paremmin, mistä on kyse.

Esimerkki 1 - Osakasmuutokset lyhyellä tähtäimellä

Taloyhtiön hallitus oli saanut pöydälleen muutostyölomakkeen vuonna 2020. Osakas halusi asennuttaa sähköauton latauspisteen omalla kustannuksellaan. Sen sähkönsyöttö otettiin autolämmitysrasioiden kaapeloinnista. Hallitus oli suhtautunut asiaan myönteisesti, eihän siitä tulisi taloyhtiölle senttiäkään kustannuksia. 

Vuonna 2024 vastaavia muutostyöiloituksia oli käsitelty ja hyväksytty jo yli kolmasosalle taloyhtiön autopaikoista. Sitten tuli ensimmäinen aamu, kun autojen akkuihin ei ollut tullut yön aikana virtaa eivätkä ulkovalotkaan palaneet aamulla. Kiinteistökeskuksen nousuvaroke oli palanut. 

Nyt taloyhtiö on pattitilanteessa. Osakkaat ovat hankkineet kukin eri merkkisiä latauspisteitä eikä niille saa toteutettua kuormanhallintaa. Osa osakkaista ymmärtää sen, että jotain yhteistä remonttia pitäisi tehdä, mutta osa vastustaa kaikkea rahanmenoa. Hehän ovat jo maksaneet itselleen latauspisteen. 

Pysähdy hetkeksi: Mitä sinä tekisit hallituksessa tässä tilanteessa?

Esimerkki 2 - Väärin ymmärretty kuormanhallinta

Taloyhtiö oli päättänyt ratkaista latausasian toteuttamalla latausmahdollisuuden kertaheitolla kaikille taloyhtiön parkkipaikoille vuonna 2022. Asia ratkaistiin vaihtamalla lämmitysrasioiden tilalle ”älykkäät” sukolatausrasiat. Niissä oli laskutuspalvelu sekä kuormanhallinta, jonka piti estää sulakkeiden palaminen. 

Innokas kaupparatsu ei ollut kiinnittänyt hallituksen huomiota siihen, että olemassa olevan kaapeloinnin kapasiteettia pitäisi selvittää ennen ratkaisusta päättämistä. Olihan sukolatausrasioissa kuormanhallinta estämässä sulakkeiden palamisen.

Kuormanhallinta toimi erinomaisesti luvatun toimen kannalta. Sulakkeita ei palanut. 2025 moni osakas oli kuitenkin jo hankkinut sähköauton kotilatausmahdollisuuden turvin. Lataajat alkoivat ihmetellä asiaa, kun joinain aamuina autoon ei ollut tullut lainkaan energiaa. Vanhan autolämmityskaapeloinnin varokkeiden raja oli tullut vastaan. Sukolatauksen nopeus yhdistettynä sen ”kuormanhallinnan” toimintaperiaatteeseen aiheutti sen, että illalla, viimeisenä lataukseen saapuneet autot jäivät jonoon odottamaan kapasiteetin vapautumista. Muiden autojen latautuessa pienellä teholla, riittävän monen akku ei ollut tullut täyteen, että seuraavien lataus voisi alkaa. 

Kuormanhallinta oli ymmärretty jonkinlaisena kaiken ratkaisevana ihmetekniikkana, ei osana hyvin suunniteltua latausjärjestelmää.

Entä jos tämä olisi sinun taloyhtiösi? Miten kertoisit osakkaille, että lompakko uudestaan auki?

Esimerkkien tarkoitus ei ole arvostella mitään tiettyä tekniikkaa tai etenemistapaa, vaan osoittaa riskit sille, että hallitus ei perehdy riittävästi asiaan ennen päätöksentekoa. 

Kun taloyhtiössäsi ensimmäisen kerran nousee esiin tarve ladata sähköautoa, niin kysy heti itseltäsi ”Mitä sitten, kun puolella asukkaista on sähköauto?”

Kaksi eri reittiä latausmahdollisuuteen: Taloyhtiön hanke vai osakasmuutokset?

Kun tavoitteena on mahdollistaa sähköautojen lataus taloyhtiössä, se voidaan tehdä käytännössä vain kahdella tavalla. Taloyhtiön hankkeena tai mahdollistamalla latauspisteiden järjestäminen osakasmuutoksina.

Taloyhtiön hankkeesta päättää yleensä lopulta yhtiökokous. Lopputuloksena taloyhtiö hankkii pysäköintipaikoilleen latauspisteitä ja kattaa niistä syntyvät kustannukset vastikeperusteisesti. Taloyhtiön hanke voi olla myös osakasvähemmistöhanke, jossa hyöty ja kustannukset kohdistuvat vain tietyille osakkeille, ei koko taloyhtiön osakekannalle.

Osakasmuutos taas on toimenpide, jossa osakas voi yleensä hallituksen luvalla toteuttaa omakustanteisesti latauspisteen pysäköintipaikalleen.

Vinkki: Latausmahdollisuuden järjestäminen taloyhtiön hankkeena tai osakasmuutoksina ovat keskenään melko erilaisia prosesseja. Ennen kuin hallitus tekee kovin paljon turhaa työtä jomman kumman eteen, niin esittele vaihtoehdot yhtiökokouksessa. Näin vahvistat hallituksen mandaattia taloyhtiön hankkeen edistämiselle tai saat heti selvän signaalin, että ”maksakoot ne, jotka haluavat ladata” ja voit keskittyä oikeisiin asioihin. 

Ota keskustelu periaatepäätöksestä simppelein hintaesimerkein (löytyy myöhemmin tästä artikkelista) esimerkiksi varsinaiseen yhtiökokoukseen keväällä, valmistele sitten hanke päätöksentekoon ja kutsu koolle ylimääräinen yhtiökokous syksyllä.

Ota autopaikkojen hallinnointi huomioon

Etenemistavan valintaan kytkeytyy vahvasti autopaikkojen hallinnointi. Taloyhtiön autopaikat voidaan jakaa hallinnollisesti lähes poikkeuksetta kolmeen kategoriaan:

  1. Taloyhtiön hallinnassa olevat autopaikat ovat autopaikkoja, jotka ovat yhtiöjärjestyksen mukaan taloyhtiön hallinnassa. Taloyhtiö tyypillisesti vuokraa näitä autopaikkoja asukkailleen
  2. Asunto-osakkeen hallintaan kuuluvat autopaikat ovat autopaikkoja, joiden käyttöoikeus kuuluu yhtiöjärjestyksen mukaan osaksi asunnon hallintaa. 
  3. Erillinen auto-paikkaosake on autopaikka, jonka hallintaoikeus perustuu nimensä mukaisesti omaan osakkeeseensa. Se ei siis ole asunto-osakkeen tai yhtiön välittömässä hallinnassa.

Taloyhtiön hallinnassa olevat autopaikat

Taloyhtiön hallinnassa oleville autopaikoille on helppo toteuttaa latauspaikkoja yhtiön hankkeena. Yhtiökokous voi enemmistöpäätöksellä päättää sähköauton latauspisteiden hankkimisesta kaikille tai osalle paikoista. Mikäli vain osa autopaikoista halutaan muuttaa latauspaikoiksi, niin hallinnollisesti on helppo valita juuri ne paikat, joille latauspisteet on kustannustehokkainta toteuttaa.

Moni taloyhtiö on antanut lupia osakasmuutoksille myös taloyhtiön hallinnassa oleville autopaikoille. Sopiminen asiasta edellyttää kuitenkin erityistä huolellisuutta.

Esimerkki: Tässä havainnollistava kertomus siitä, miten helsinkiläinen taloyhtiö Asunto Oy RM-talo 59 toteutti latauspisteet viidesosalle kaikista taloyhtiön hallinnoimista pysäköintipaikoistaan.

Asunto-osakkeen hallintaan kuuluvat autopaikat

Asunto-osakkeen hallintaan kuuluville autopaikoille toteutetaan sekä taloyhtiön hankkeita, että osakasmuutoksia. Tämä hallinnointitapa ei oikeastaan aseta valintaan kovin merkittäviä reunaehtoja suuntaan tai toiseen, mutta hallinnointitavan eroavuus yhtiön paikoikoista on hyvä tiedostaa. Sillä on merkitystä myöhemmin teknisen toteutuksen ja esimerkiksi ladatun sähkön laskuttamisen suhteen. 

Erillinen autopaikkaosake

Erillisiä autopaikkaosakkeita koskien latausinfra rakennetaan usein taloyhtiön hankkeena, mutta kuitenkin osakasvähemmistöhankkeena. Se tarkoittaa sitä, että hankkeesta tehdään kaksiosainen päätös. Ensin yhtiökokous hyväksyy hankkeen yksinkertaisella enemmistöllä. Sen jälkeen autopaikkaosakkaat keskenään päättävät hankkeen toteuttamisesta yksinkertaisella enemmistöpäätöksellä. 

Taloyhtiön hanke erillisillle autopaikkaosakkeille siis tuo etua vain ko. osakkeille, jolloin myös kustannukset tulee kohdistaa samoille osakkeille. 

Myös erillisille autopaikkaosakkeille tehdään latauspisteitä osakasmuutostöinä. 

Huomio! 

Monesti erillisille autopaikkaosakkeille aletaan ensimmäisenä ideoimaan latauspisteitä siten, että vain halukkaat osakkaat osallistuvat hankintaan. Nämä kuitenkin toteutuvat todella harvoin, koska autopaikkakohtainen hinta nousee niin korkeaksi. 

Siinä missä yhtiön hallinnoimista paikoista voidaan valita ne, joille toteutus on kustannustehokkainta, erillisten autopaikkaosakkeiden kanssa tuo ei onnistu. Fyysinen parkkiruutu on sidottu tiettyyn osakkeeseen. 

Toteutus siis vaatisi kaapelihyllyjä halliin tai kaivuuta ulkona sellaistenkin paikkojen kohdalle, jotka eivät hankkeeseen osallistuisi. Kaapelointimatkat ja työmäärä autopaikkaa kohden nousevat todella suuriksi. 

Nämä hankkeet toteututvat lopulta yleensä vasta siinä vaiheessa, kun autopaikkaosakkaat saavat aikaan enemmistöpäätöksen toteuttaa latausvalmius kaikille yhtiön erillisille autopaikkaosakkeille.

Sähköauton lataus osakasmuutoksena

Sähköauton latausmahdollisuuteen osakasmuutoksena pätee suurin osa tässä artikkelissa käsiteltävistä asioista. Se poikkeaa taloyhtiön hankkeesta pääasiassa siten, että latausasemia tullaan asentamaan yksi kerrallaan, pikku hiljaa ajan saatossa. Toinen merkittävä asia on se, että osakasmuutoksesta pitää tehdä osakkaan ja taloyhtiön välille sopimus ja/tai säännöt.

Ennen osakasmuutoksia tulisikin aina: 

Yhdenvertaisuuden varmistaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että osakasmuutoslupia myöntäessä pitää olla selvillä se, montako sellaista voidaan tehdä ja mitä sitten tapahtuu, kun määrä tulee täyteen. 

Julkaisemme pian syventävän oppaan osakasmuutoksiin valmistautumisesta

Osakasmuutoksena hankittu latausasema taloyhtiön lämmitystolpassa
Osakasmuutoksena toteutettu latausasema lämmitystolpassa

Sähköauton lataus taloyhtiön hankkeena

Taloyhtiön hankkeena hankittavan latausinfran kustannukset jaetaan yleensä vastikeperusteisesti. Latausjärjestelmän ylläpito ja kontrollointi jää yksiselitteisesti taloyhtiön haltuun, jonka jälkeen taloyhtiö vuokraa latauspaikkoja, kuin autopaikkoja muutenkin sekä kerää lataamisesta koituvat kustannukset lataajilta. 

Taloyhtiön hallinnassa olevaan latausjärjestelmään taloyhtiön hallituksen on helppo hankkia tai vaihtaa taustajärjestelmiä, teettää huoltoja, tarkastuksia tai muutoksia tarpeen mukaan. 

Koska latauspisteitä voidaan hankkia kerralla enemmän, niin monet osakasmuutoksille tyypillisistä riskeistä esimerkiksi laitteiden yhteensopivuuden suhteen jäävät paljon vähemmälle.

Toisaalta jos halukkaiden lataajien määrä ylittää ”ensimmäisessä aallossa” rakennettujen latauspaikkojen määrän, niin siitä ei tule yhdenvertaisuuskysymystä, kuten osakasmuutoksissa. Halukkaat laitetaan latauspaikkajonoon, kuten monissa yhtiöissä jonotetaan tavallista autopaikkaakin. Tai sitten hallitus alkaa valmistella päätöstä latauspisteiden määrän lisäämiselle ja esittää sitä seuraavassa yhtiökokouksessa.

Vinkki: Aina, kun kyseessä on taloyhtiön hallinnassa olevat autopaikat, minä teettäisin kaiken yhtiön hankkeena. Taloyhtiö voi hankkia latausasemia vaikka yksi kerrallaan ja kattaa hankinnasta koituvat kulut perimällä latauspaikasta korkeampaa vuokraa kuin tavallisesta autopaikasta.

Taloyhtiön hankkima sähköautojen latausinfra Vantaalla Merkkipuuntie 10
Taloyhtiön hankkeena rakennettu sähköautojen latausinfra Vantaalla Merkkipuuntie 10

Lainsäädäntö ja taloyhtiön päätäntävalta

Nyt olet perillä autopaikkojen hallinnointitavoista sekä kahdesta eri tyylisuunnasta latausmahdollisuuden järjestämiseksi. Se luo vankan pohjan kaikelle muulle asiaan liityvälle. Etenemme seuraavaksi lainsäädäntöön ja muihin säädöksiin sekä niihin rinnastettaviin asioihin keskeisten kysymyksien kautta.

Milloin taloyhtiö kuuluu latausvalmiuslain piiriin?

”Latausvalmiuslaki” eli Laki rakennusten varustamisesta sähköajoneuvojen latauspisteillä (733/2020) koskettaa taloyhtiötä silloin, kun taloyhtiö ryhtyy laajamittaiseen, rakennuslupaa edellyttävään korjaukseen, jonka kustannukset ylittävät 25 % kiinteistön arvosta (rakennusmaan arvoa lukuunottamatta).

Laki edellyttää taloyhtiötä varautumaan sähköautojen lataukseen em. saneerauksen yhteydessä. 

Täältä löydät kattavan artikkelimme taloyhtiön latauspisteisiin liittyvästä lainsäädäännöstä. Avaamme siinä latausvalmiuslakia laajemmin sekä käsittelemme muita latauspisteisiin liittyviä säädöksiä.

 

Onko sähköauton latauspiste pakollinen taloyhtiössä?

Sähköauton latauspiste ei ole pakollinen taloyhtiössä. Jopa (edellä mainittu) laki rakennusten varustamisesta sähköajoneuvojen latauspisteillä edellyttää taloyhtiöiltä toistaiseksi vain varautumista, mutta sekään ei vaadi asentamaan missään tilanteessa yhtäkään varsinaista latauspistettä.

Mitään muutakaan säädösperusteista / lakimääräistä pakkoa latauspisteen järjestämiseksi taloyhtiöön ei ole.

Huomio!

Laki edellyttää jo nyt monille ei-asuinrakennuksille latauspistettä. Aiempina vuosina taloyhtiöiden latauspisteiden hankkimista on tuettu voimakkaasti. Lisäksi EU:n jäsenvaltiot joutuvat maksamaan sakkoja, jos päästövähennystavoitteita ei saavuteta. Sähköautoilun suurimpia yleistymisen esteitä on kotilatausmahdollisuuden järjestäminen. Olen varma, että on vain ajan kysymys, koska säädäkset muuttuvat tiukemmiksi. 

Kuka päättää sähköautojen lataamisesta taloyhtiössä?

Periaatteessa sähköautojen latauksesta päättää taloyhtiön hallitus. Periaatteessa siksi, että usein sähköautojen lataamisen mahdollistaminen edellyttää sellaisia investointeja, jotka hallituksen tulee viedä yhtiökokouksen päätettäväksi. Lisäksi yhtiökokous on se päätöksentekoelin, joka päättää taloyhtiön budjetista sekä vahvistaa perittävien vastikekiden määrän ohella muut perittävät maksut (kuten vesimaksu tai sähköauton lataamisen sähköstä perittävä käyttökorvaus) tai valtuuttaa hallituksen päättämään niistä.

Hallitus voi siis näissä raameissa esimerkiksi myöntää muutostyöluvan toimeen, jossa osakas asennuttaa sähköauton latausaseman asuntonsa sähkömittarin taakaa syötettynä, koska silloin muutos ei vaikuta taloyhtiön budjettiin eikä edellytä taloyhtiöltä investoimista. Tässäkin tapauksessa hallituksen tulee olla erityisen tarkkana varmistaessa osakkaiden yhdenvertainen kohtelu. 

Vinkki: Minä en ole juristi, kuten ei ole suurin osa taloyhtiöiden hallitusten jäsenistäkään. (Osaltaan juuri sen vuoksi) suosittelen taloyhtiön hallitusta hakemaan aina vähintään ”linjapäätöksen” yhtiökokouksesta, jossa myönnetään hallitukselle valtuudet järjestää latauspisteitä ennalta määriteltyjen reunaehtojen sisällä. En hyväksyisi hallituksen jäsenenä edes osakkaiden muutostöistä ennen kuin ”lataussäännöt” olisi hyväksytetty yhtiökokouksella. 

Myöhemmin, esimerkiksi lisättäessä latauspisteiden määrää, hallitus voi mielestäni toimia jo vapaammin, kunhan pidetään mielessä asunto-osakeyhtiölain kuudennen luvun 30§:

”Yhtiökokous päättää kunnossapidosta, joka on laajakantoinen taikka vaikuttaa olennaisesti asumiseen tai asumiskustannuksiin.”

Voiko taloyhtiö kieltää sähköauton latauksen tai latausaseman asennuksen?

Kyllä voi. Taloyhtiön hallituksen vastuulla on muun muassa huolehtia osakkaiden yhdenvertaisuudesta (asunto-osakeyhtiölaki 1599/2009) sekä huolehtia siitä, että kiinteistön sähkölaitteisto ei aiheuta vaaraa hengelle, terveydelle tai omaisuudelle (sähköturvallisuuslaki 1135/2016).

Suoraan sanottuna hallitus tekisi väärin myöntäessään muutostyöluvan täysin muitta mutkitta, selvittämättä sen vaikutusta kokonaisuuteen huolellisesti.

Usein sähköauton latauksen kieltäminen taloyhtiössä on täysin perusteltua ja hallituksen järkevää itsensä suojaamista myös siinä kohdassa, kun joku alkaa ladata autolämmitysrasiasta tai parkkihallin siivouspistorasiasta.

Huomio!

Lupaukseni mukaan pidin tässäkin kohdassa faktat faktoina. Lisään kuitenkin, että olisi hallitukselta todella törppöä vain kieltää lataus tai latausaseman asennuttaminen muuten kuin ”ensiapuna” akuutisti ilmenneeseen tilanteeseen. Tosiasiassa hallituksen kannattaa viipymättä ryhtyä toimiin asian selvittämiseksi ja ratkaisemiseksi, kun tarve kotilataukselle ilmenee. Se on sitä osakkaiden palvelemista sekä taloyhtiön arvon säilymisestä huolehtimista, mikä on yksi hallituksen tärkeimpiä tehtäviä. 

Voiko sähköverkkoyhtiö kieltää sähköautojen latauksen taloyhtiössä?

Sähköverkkoyhtiö ei voi kieltää sähköautojen lataamista taloyhtiössä. Sähköverkkoyhtiöiden toimintaa säätelee sähkömarkkinalaki ja niillä on velvollisuus järjestää taloyhtiölle riittävä siirtokapasiteetti. 

Mikäli sähköautojen latausmahdollisuus edellyyttää taloyhtiön sähköliittymän kasvattamista ja sitä kautta mahdollisesti sähköverkkoyhtiöltä oman verkkonsa vahvistamista, niin siinä voi kuitenkin mennä kuukausia aikaa.

Ei hätää: Meillä on ollut urakoinnissa kohde, jonka sähköliittymän kokoa kasvatettiin 3×160 A -> 3×250 A kokoon. Se edellytti sähköverkkoyhtiöltä puistomuuntamon uusimista suuremmaksi. Asian hoitamiseen meni n. 8 kk. Taloyhtiölle tuosta ei tullut (eikä tule koskaan) lisäkustannuksia normaalin sähköliittymän korotuksen hinnaston mukaisen hinnan lisäksi. Lataukset saatiin myös aloitettua heti latauspisteiden asentamisen jälkeen, koska olemassa oleva kapasiteetti riitti kyllä hyvin ensimmäisille lataajille.

Mitä asunto-osakeyhtiölaki sanoo sähköautojen latauksesta?

Asunto-osakeyhtiölaki (1599/2009) ei suoraan ota mitään kantaa juuri sähköautojen lataamiseen. Asunto-osakeyhtiölaki asettaa kuitenkin ehtoja yleisellä tasolla esimerkiksi:

  • Osakkaiden yhdenvertaisuuden varmistaminen
  • Päätöksenteon vaatimukset hankkeen laajuudesta ja kustannuksista riippuen
  • Budjetista päättäminen

Huomio!

Suosittelen, että hallituksen jäsenenä luet asunto-osakeyhtiölain huolella läpi vähintään kerran. Muuten ole tuuliajolla koko hallitustyöskentelyssäsi, et vain sähköautojen lataamisen suhteen. Esimerkiksi tuo ”osakkaiden yhdenvertainen kohtelu” on asia, jolla argumentoidaan ihan mitä tahansa asiaa ihan miten tahansa. Jos et itse tunne lakia sen osalta, niin olet täysin muiden vietävissä.

Joissain taloyhtiöissä latausjärjestelmä on esimerkiksi jäänyt tekemättä siksi, että on ajateltu yhdenvertaisuuden tarkoittavan sitä, että jos latauspisteitä laitetaan, niin sellaiset pitäisi laittaa kerralla kaikille yhtiön hallinnassa oleville parkkipaikoille. Lain tarkoitus ei kuitenkaan ole varmistaa parkkipaikkojen yhdenvertaisuutta, vaan osakkaiden yhdenvertaisuus.  Taloyhtiöin hallinnassa oleville parkkipaikoille voidaan aivan hyvin toteuttaa latausvalmius vain osalle paikoista. Yhdenvertainen kohtelu varmistetaan esimerkiksi jonotusperiaattella, kuten monessa taloyhtiössä tehdään tavallisten parkkipaikkojenkin kohdalla.

Sähköauton latausmahdollisuus taloyhtiön parkkipaikalla Espoossa

Kustannukset ja maksujen kohdentaminen

Yksi suurimpia epätietämyksen ja riidan aiheita taloyhtiön sähköautojen latausmahdollisuudesta puhuttaessa syntyy siitä, että kustannustasosta ei olla edes hehtaarilla ja sekin on epäselvää, että miten hankinnan, käytön ja ylläpidon kulut kohdistetaan taloyhtiön sisällä.

Latausjärjestelmän hankinta maksetaan useimmiten vastikeperusteisesti. Yhtiökokous voi päättää yksinkertaisella enemmistöllä hankinnasta siten, että kaikki osakkaat (yhtiön hallinnassa olevat autopaikat) osallistuvat hankintaan vastikeperusteisesti. Aivan kuten kaikki osallistuvat yhteisösaunan tai leikkipaikan kustannuksiin, olipa taloudessa sitten saunan ja leikkipaikan käyttäjiä tai ei.

Sen sijaan kaikki lataamisesta syntyvät juoksevat kulut on helppo kohdistaa vain sähköautojen lataajille. Muiden ”polttoaineita” autottomien ei tarvitse maksaa.

Paljonko maksaa sähköauton latauspiste taloyhtiöön?

Latauspisteen hinta riippuu paljon siitä, tehdäänkö ns.  ”starttipaketti” vai ”kerralla kuntoon asti”- latausinfra. Taloyhtiön on mahdollista aloittaa edullisesti ilman sen kummempia muutoksia sähköinfraan etenkin jos autolämmityskaapelointi on hyvässä kunnossa ja vapaata kapasiteettia löytyy. Tällainen aloitus voidaan toteuttaa joko taloyhtiön hankkeena tai osakasmuutoksina. Esittelemme latauspisteen teknisiä vaatimuksia myöhemmin omassa osiossaan.

Latauspisteen hinta osakasmuutoksena

Osakasmuutoksena Type-2 latausaseman asentaminen vaihtelee alle tuhannesta eurosta vajaaseen kahteen tuhanteen riippuen siitä, millaisia ehtoja ja vaatimuksia latausasemille on asetettu ja mistä sähkönsyöttö latausasemalle saadaan. Sitä arvokkaampi latausasema on, mitä pidemmälle sen sopivuus mahdollisesti myöhemmin rakennettavaan taloyhtiön latausinfraan halutaan varmistaa.

Osakasmuutoksina hankittavien latauspisteiden hintaa tuleekin aina ajatella siten, että kyseessä ei ole lopullinen hinta. Jossain kohtaa tulee se raja, kun latauspisteet tulee saada yhteiseen kuormanhallintaan tai/ja vahvistaa taloyhtiön sähköverkkoa sekä todennäköisesti uusia parkkipaikan kaapelointi.

Osakasmuutoksena asennettavien latauspisteiden esimerkkihintoja voit katsoa täältä.

Latauspisteen hinta taloyhtiön hankkeena

Osakasmuutosten tavoin taloyhtiö voi aloittaa edullisesti hankkimalla jokusen latauspisteen ilman suuria inframuutoksia. Tällöin hinta liikkuu suunnilleen samoissa, kuin osakasmuutoksena; alle tuhannesta kahteen tuhanteen euroon per latauspiste riippuen vaadituista ominaisuuksista.

Laajemman latausinfrauudistuksen hinta taas vaihtelee yleisimmin 1500 – 3500 € välillä per latauspaikka, kun latausvalmius tehdään yhtiön kaikille pysäköintipaikoille tai ainakin vähintään 20 parkkipaikan kokonaisuudelle.

Pääset tutustumaan tarkemmin keskimääräisiin hintoihin artikkelistamme, jossa on mm. listattuna 20 erilaisen toteuttamamme taloyhtiön latausinfran hinnat.

Onko taloyhtiön sähköauton latauspisteisiin saatavissa tukea?

Suoraa rahallista tukea taloyhtiön latauspisteiden hankkimiseksi ei enää ole saatavilla. Aiemmin saatavilla olleen ARA-tuen haku loppui jo vuoden 2023 lopussa. 

Taloyhtiöiden latausinfrahankintoihin on kuitenkin saatavissa EIR-takaus. Euroopan investointirahasto takaa taloyhtiön sähköautojen latausjärjestelmän hankkimista varten ottamasta lainasta jopa 80 %.

Se tarkoittaa, että saatte lainaa paremmilla ehdoilla, kuin muihin mahdollisiin hankkeisiin. Se voi myös mahdollistaa lainan saannin sellaisessa tilanteessa, jossa sitä ei muuten taloyhtiölle myönnettäisi.

Takauksen hakeminen on helppoa; kysyt vain omasta pankistanne. Järjestelmässä on mukana kaikki suuret Suomessa toimivat pankit.

Tutustu EIR-takaukseen ympäristöministeriön tiedotteesta.

Paljonko sähköauton lataus maksaa taloyhtiössä?

Sähköauton lataamisen kulut eivät poikkea kovinkaan paljoa omakotitalosta. Kustannuksia ovat:

  • Sähköenergia
  • Sähkönsiirto 
  • Käyttäjien hallinnointi ja laskutus (eroaa omakotitalosta) 

Sähköauton latauksen kokonaiskustannukset (juoksevat kustannukset) taloyhtiössä ovat tällä hetkellä yleisesti välillä 0,10 – 0,20 € / kWh riippuen siitä, millainen sähköenergian ostosopimus taloyhtiöllä on ja minkä siirtoverkon alueella taloyhtiö sijaitsee. Lisäksi hallinnoinnista ja laskutuskesta koituu kuluja suunnilleen 5-10 € per autopaikka per kuukausi.

Kotilataus taloyhtiössä ei siis häviä juurikaan omakotitaloille ja on selvästi edullisempaa, kuin vaikkapa julkisilla pikalatausasemilla.

Jos haluat perspektiiviä kotilatauksen ja julkisen latauksen hintojen välillä tai nähdä, miten paljon halvempaa on ajaa sähköllä, kuin bensalla, niin sitä tarjoaa artikkelimme ”Suuri hintavertailu” siitä, paljonko sähköauton lataus maksaa.

Kuka maksaa sähköauton latauksen taloyhtiössä?

Kaikki lataamisesta syntyvät kulut on mahdollista ohjata lataajille ja se on myös reiluin ja yleisin tapa toimia. Laskutus voidaan toteuttaa siten, että taloyhtiö kirjaa kaikki lataamisesta koituvat kulut ja säätää sen mukaan lataamisesta perittävän energiahinnoittelun (€ / kWh) täsmäämään kustannuksiin halutulla aikavälillä.

Toinen vaihtehto on periä kulutusperusteisesti vain suoraan kulutusperusteisesti tulevat kulut, kuten sähköenergian ja sähkönsiirron kulutusperusteinen osuus. Tämän lisäksi laskuttamisesta koituvat kustannukset ja esimerkiksi sähkönsiirron perus- ja tehomaksut voidaan laskuttaa erikseen tasan kaikkien lataajien kesken. 

Miten sähköauton lataus käytännössä laskutetaan taloyhtiössä?

Tässäkin vaihtoehtoja on oikeastaan kaksi.

Luetaan latausasemien energiamittarit paikan päällä tai netin yli ja isännöitsijä laskuttaa sen perusteella lataajia. Tällaisessa tilanteessa voidaan periä kuukausittaisen vastikemaksun mukana ennakkoa ja tehdä tasauslasku mittarien lukemien perusteella esimerkiksi 2-4 kertaa vuodessa riippuen lataajien määrästä (eli siitä paljonko lataus todella rasittaa taloyhtiön pankkitiliä). 

Toinen vaihtoehto on käyttää latausoperaattoria, joka laskuttaa automaattisesti lataajia esimerkiksi perimällä kustannukset lataajan luottokortilta ja tilittämällä rahat taloyhtiölle.

Tästä voit uppoutua tarkemmin sähköauton latauksen laskutuksen järjestämiseen taloyhtiössä.

Ja tästä voit tutustua tarkemmin siihen, mikä on latausoperaattori.

Vinkki: Ei ole kovin kauaa, kuin moni valitsi laskutustavaksi mittarien lukemisen paikan päällä ja manuaalisen tasauslaskutuksen niiden perusteella. Latausoperaattorien palvelut olivat poskettoman hintasia. 

Tänä päivänä, kilpailun lisäännyttyä; en itse enää lähtisi manuaaliseen laskuttamiseen. Latausoperaattorin saa ”palkattua” edullisimmillaan n. viiteen euroon per lataaja per kuukausi.

Tutustu latausoperaattorilistaamme, jossa kerromme keskeisistä kriteereistä latausoperaattorin valintaan ja listaamme kriteerit täyttävät latasuoperaattorit.

Tärkeä tekninen vaatimus - MID-hyväksytty kulutusmittari

Kulutusperusteista laskuttamista säätelee EU:n mittalaitedirektiivi ja mittauslaitelaki

Kun taloyhtiö laskuttaa käyttäjiä kulutusperusteisesti, joko manuaalisesti tai latausoperaattorin avulla, tulee latausasemien kulutusmittarien olla MID-hyväksyttyjä. 

Voit tutustua aiheeseen tarkemmin TUKES:n artikkelista.

Miten sähkönsiirron tehomaksut vaikuttavat sähköauton lataamisen kustannuksiin taloyhtiössä?

Sähkönsiirron tehomaskut ovat puhuttaneet paljon vuoden 2025 aikana. Tehomaksut voivatkin muodostaa ihan merkittävän osan sähköautojen lataamisen kustannuksista taloyhtiössä. Kannattamatonta tai edes kallista (vaikkapa bensan ostamiseen verrattuna) nekään eivät sähköautoilusta tee.

Taloyhtiön täytyy kuitenkin huomioida yksi keskeinen seikka. Latausjärjestelmällä tulisi olla muusta sähkönkulutuksesta erillinen, oma sähkövekkoyhtiön mittaus viimeistään silloin, kun lataajien määrä kasvaa niin suureksi (nyrkkisääntönä yli 10 ladattavaa autoa), että tarvitaan tehosiirtotariffia. Siten lataamisesta koituvat tehomaksut ja taloyhtiön muu kiinteistösähkö on mahdollista pitää toisistaa visusti erillään eikä autottomat joudu makselemaan lataamisesta koituvia tehomaksuja hoitovastikkeisiinsa piilotettuina. 

Tästä voit perehtyä lisää tehomaksuihin ja syventyä siihen, mitä taloyhtiön sähkölaitteiston rakenteesta pitäisi tietää niistä keskustellessa.

Jos taloyhtiösi sijaitsee Caruna Espoon, Vantaan Energian, HELEN:n tai Carunan sähköverkon alueella, niin olemme tehneet käyttöösi laskurit, joilla voit tutkia tehomaksujen määrää ennakkoon.

Yksi vinkki! Jos taloyhtiösi autopaikat ovat asuntojen hallinnassa, niin latausasemat voidaan kytkeä asuntokohtaisten sähkömittarien taakse. Silloin ette joudu miettimään, miten rahaliikenne lataajien ja taloyhtiön välillä hoidetaan. Tutustu evlataa asunnoista™- konseptiin, joka oli ensimmäinen laatuaan Suomessa, kun kaikki muut halusivat päästä keräämään kuukausimaksuja niissäkin taloyhtiöissä, joille siitä ei ollut mitään hyötyä.

Taloyhtiön sähkökeskus

Tekniset ratkaisut ja turvallisuus

Sähköautojen latausjärjestelmien turvallisuus on tänä päivänä hyvällä tasolla, kun rakennetaan uusi latausinfra. 

Moni keskeinen turvallisuusasia on ehtinyt tulla jo säädöstasolle. Sähköasennukset tehdään pienjänniteasennusstandardin SFS-6000 mukaan. Nykyään sieltä löytyy jo esimerkiksi vaatimus halogeenivapaiden kaapeleiden (ei aiheuta palaessaan mustaa, myrkyllistä savua, kuten PVC-kaapelit) käyttämisestä maanalaisissa pysäköintitiloissa ja monta muuta vaatimusta, joita me noudatime jo ennen uusimman SFS-6000 version astumista voimaan.

Voit tutustua teknisiin turvallisuusasioihin pysäköintihallien latausjärjestelmiä käsittelevästä artikkelistamme vuodelta 2022.

Suurin osa turvallisuusriskeistä muodostuu siitä, kun latauspisteitä asennellaan tipoittain osaksi vanhaa sähköjärjestelmää eikä kukaan mieti niiden vaikutusta kokonaisuuteen. Siksi käsittelen juuri noita riskejä tarkemmin.

Keskeisiä turvallisuuseikkoja

  • Latauspiste tulee olla varustettu A-tyypin 30 mA vikavirtasuojalla sekä 6mA tasasähkövikavirran katkaisijalla. Usein tasasähkövian tunnistus on integroituna latausasemaan ja 30 mA A-tyypin vikavirtasuoja asennetaan erikseen esimerkiksi latauskeskukseen. Saman vikavirtasuojan takana ei saa olla yhden latauspisteen lisäksi muuta, kuin samaa autopaikkaa palveleva lämmityspistoke.
  • Kukin latauspiste tulee olla omassa virtapiirissään eli jokaisella latausasemalla tulee olla oma, muista laitteista riippumaton sulake tai johdonsuoja-automaatti. Sellainen voi olla myös rakennettu latausaseman sisään
  •  Latauslaitteiden tulee olla CE-merkittyjä

Milloin latausasema asennetaan vanhaan syöttökaapelin esimerkiksi autolämmityskaapelointiin tai ulkopistorasian tilalle, tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen, että kaapeli on kunnossa ja kestää kasvavan kuormituksen. Osa vanhoista kaapeleista on asennettu esimerkiksi rakennuksen eristeiden sisään. Ongelmia ei ole ollut, koska kuormitus on ollut niin vähäistä. Sähköauton lataamisen aloittaminen tuo piilevät ongelmat esiin. Latauspisteen ja sähköverkon välillä, esimerkiksi ketjutetussa autolämmityskaapeloinnissa tai vanhasa sähkökeskuksessa voi olla myös löysiä liitoksia, jotka alkavat lämpenemään kasvavan kuorman (sähköauton lataus seurauksena).

SESKOn (sähköteknisen alan standardointijärjestö) ylläpitämästä lataussuosituksesta pääset halutessasi syvemmälle teknisiin turvallisuusasioihin. 

Voiko sähköautoa ladata lämmitystolpasta?

Jos käytössäsi on kotitalouspistorasiaan kytkettävä sähköauton latauslaite, niin saat otettua sillä sähköä autoosi lämmitystolpasta. Eli teknisesti se on mahdollista. 

Lämmitystolpat on kuitenkin varustettu yleesä ajastimella, joka antaa sähköä vain kaksi tuntia kerraallaan. Yhdistettynä hitaaseen lataustehoon tuo ei paljoa sähköautoilijaa auta. Lisäksi kaikissa autolämmitysrasioissa ei ole edes vikavirtasuojaa ja monessa taloyhtiössä niiden kuntokin on huono, ehkä enintään välttävä edes auton lämmityskäyttöä ajatellen. 

Lämmitysrasioissa ei myöskään ole kulutetun sähköenergian mittausta, jolloin lataamisesta koituvia kuluja olisi hankalaa kohdistaa tarkasti lataajalle.

Autolämmitysrasian tilalle tai rinnalle voidaan kuitenkin asentaa latauspiste, josta sähköauton lataaminen on täysin turvallista.

Olemme kirjoittaneet lämmitystolpista lataamiseen liittyen kokonaan oman artikkelinsa. Se kannattaa lukea ennen kuin edes harkitset lataamista lämmitysrasiasta saati, että hallituksen jäsenenä antaisit asukkaalle luvan tehdä niin.

Varoitus!

Olen vuosien varrella nähnyt vanhojen lämmitysrasioiden virittelemistä latauskäyttöön. Jos sellaiseen asennettu ajastin poistetaan tai vaikkapa korvataan kulutusmittarilla, niin laite ei ole enää alkuperäisen valmistajan vastuulla. Muutoksen tekijästä tulee laitteen valmistaja. Silloin latauspisteelle tulisi saada vähintään oma vikavirtasuojansa ja lisäksi rasia pitäisi saada täyttämään suojausluokka IP44, joka on vaatimus sähköauton latauspisteille. Autolämmitysrasiat ovat tyypillisesti suojausluokkaa IP34.

Huonokuntoinen autolämmitysrasia, jossa ei ole edes vikavirtasuojia
Sähkömiehen silmin tätä autolämmitysrasiaa ei valitettavasti voi sanoa mitenkään poikkeuksellisen huonokuntoiseksi vaan ehkä hieman keskimääräistä heikompikuntoiseksi

Voiko sähköautoa ladata tavallisesta pistorasiasta?

Mikään laki ei kiellä lataamista tavallisesta kotitalouspistorasiasta. Jos sähkönsyötön ja pistorasian kunto on varmistettu ja käytetään laadukasta, pistokkeen lämpötilaa valvovaa sukolatauslaitetta, niin se on ihan turvallinen, joskin melko hidas tapa.

Tosiasiassa taloyhtiön hallituksella ei ole mitään mahdollisuutta valvoa millaisia sukolatauslaitteita sukolatausrasioihin liitetään. 

Varoitus!

Ennen asiat olivat paremmin tavallisesta pistorasiasta lataamisen suhteen. Auton valmistajat toimittivat auton mukana korkealaatuisen sukolatauskaapelin. Tämä on kuitenkin jäänyt lähes kokonaan pois autojen vakiovarusteista avaten markkinan hyvin heikkolaatuisille sukolatauskaapeleille. Mekin olemme asentaneet autolämmitysrasioiden tilalle satoja sukolatausrasioita, mutta lopetimme sen viime vuonna noiden heikkolaatuisten sukolatasukaapelien aiheuttamien ongelmien ja turvallisuusriskien vuoksi. Avaan lisää tuota päätöstämme ja sen perusteita 2024 lopulla kirjoittamassani artikkelissa sukolatauspisteiden myynnin ja asentamisen lopettamisesta.

Suosittelen valitsemaan Type-2 koskettimella varustetut latausasemat. 

Mikä on kuormanhallinta ja miten se liittyy turvallisuuteen?

Kuormanhallinta on menetelmä, jolla latauspisteet jakavat keskenään jonkin ennalta asetetun tehon. Jos meillä on käytössä vaikka 22 kW ja 4 latausasemaa, niin vain yhden ollessa aktiivinen sille voidaan tarjoilla koko käytössä oleva 22 kW teho. Kun lataamaan tulee toinen auto, niin kuormanhallinta pudottaa molempien tehon 11 kW:iin. Ja edelleen, kun lataajia on täydet neljä, niin kukin lataa vain 22 kW per 4 eli 5,5 kW teholla. Kun yhden lataajan akku täyttyy, niin tehoa vapautuu taas lisää muille lataajille.

Dynaaminen kuormanhallinta taas tarkoittaa sitä, että ei jaeta kiinteää tehoa, kuten edellisessä esimerkissä oli 22 kW. Vaan jaetaan muusta kuormituksesta jäljellä olevaa tehoa. Esimerkiksi mitataan paljonko taloyhtiön sähköliittymässä tai vaikkapa ketjutetussa autolämmitysrasioiden ryhmässä on milläkin hetkellä vapaata kapasiteettia ja jaetaan kaikki vapaa latauspisteille, kuitenkin niin, että ei ylitetä sulakkeen enimmäiskestoa.

Näin kuormanhallinta hoitaa myös osaltaan turvallisuutta, koska se rajoittaa kuormaa jo ennen kuin sulake tekisi sen.

Voiko kuormanhallinnan lisätä jälkeen päin?

Nyt pitää ymmärtää, että kuormanhallinta ei ole mikään mekaaninen venttiili, jolla voitaisiin ”kuristaa” virtaa. Se ei myöskään ole mikään kattolampun himmennin. 

Kuormanhallinta tapahtuu konreettisesti auton sisällä olevassa laturissa, johon latausasema antaa käskyn ”rajoita ottamaasi virtaa”. Tuo käsky latausasemalle taas tulee muusta elektroniikasta tai pilvipalvelusta, joka lukee mittauksesta tietoa kokonaiskuormasta. 

Kuormanhallinta on latausasemavalmistajakohtainen tai voidaan hyödyntää avointa OCPP (Open Charge Point Protocol) tiedonsiirtoa ymmärtäviä latausasemia, jolla on mahdollista toteuttaa kuormanhallintaa eri merkkisille latausasemille.

Jos esimerkiksi osakasmuutoksina kukin asennuttaa summamutikassa eri merkkisiä latausasemia, niin todennäköisesti niille on mahdotonta rakentaa myöhemmin kuormanhallintaa.

Voiko sukolatausrasioissa olla kuormanhallinta?

Sukolatausrasioissa ei voi olla kuormanhallintaa sanan varsinaisessa merkityksessä, koska sukolatausrasian ja auton välillä ei ole tiedonsiirtoa, kuten Type-2 latauaseman ja auton välillä on. 

Kuormanhallinnan yksi keskeinen idea on se, että ensimmäiseksi lataukseen saapujille saadaan tarjoiltua suurempaa tehoa, jolloin ne ehtivät latautua täyteen ennen viimeisten saapumista lataukseen. Näin vältetään kohtuuttoman suurien sähköliittymien tarve.

Markkinoilla on niin kutsuttuja ”älysukotolppia”, joiden ominaisuudeksi kerrotaan kuormanohjaus. Se kuitenkin tarkoittaa vain sähkönsyötön katkomista sukolatausrasialta kuorman ylittäessä tietyn pisteen. Kun tämä yhdistetään muutenkin hyvin hitaaseen latausnopeuteen, niin lataajien määrän kasvaessa päädytään tilanteeseen, jonka väärin ymmärretty kuormanhallinta aiheuttaa, josta artikkelin alkupuolella kerroin. Eli pahimmillaan illalla viimeiseksi lataukseen tuleet ovat ”jonossa” vielä aamullakin. Turvallisuusmielessä tämä toki toimii estäen ryhmän ylikuormittumisen ja varokkeen palamisen.

Kuvassa näytetään latausoperaattorin rf-id-korttia latausasemalle

Kysymyksiä ja vastauksia käytännön asioista sähköauton lataamiseksi taloyhtiössä

Tähän osioon on koottu yleisimpiä kysymyksiä, jotka eivät luontevasti istuneet aiempien osioiden alle. Täydennämme listaa, kun uusia kysymyksiä nousee esiin.

Latauspiste taloyhtiössä yhteiskäyttöön - Kannattaako se?

Kaikissa taloyhtiöissä ei ole parkkipaikkojakaan läheskään kaikille. Tällaisessa tilanteessa yhteiskäyttölatausasema on harkitsemisen arvoinen. Säännöt tulee kuitenkin miettiä tarkasti, että yksi lataaja ei panttaa yhteiskäyttölatausasemaa koko yötä.

Yleisesti oma latausasema jokaiselle lataajalle on sujuvin vaihtoehto.

Latausaseman käyttöoikeus - Mikä on RFID-tunnistus?

Miten varmistetaan, että latausasemia ei väärinkäytetä?

Suurimmassa osassa latausasemia on RFID-tunnistus. Eli käyttäjä saa latausasemasta sähköä ainoastaan näyttämällä latausasemalle siihen paritettua RFID-korttia tai tagia. 

Jotkin lautausasemian omat taustajärjestelmät tai latausoperaattorit mahdollistavat latauksen aloittamisen myös älypuhelimen sovelluksella.

Nostaako sähköauton latausmahdollisuus asunnon arvoa?

Konkreettisia tutkimuksia asiasta ei vielä löydy. Suomessa on kuitenkin jo yli 100 000 täyssähköautoa ja täyssähköautojen osuus uusien autojen rekisteröintimääristä on edelleen kasvussa. Suurin osa täyssähköautoista sijaitsee pääkaupunkiseudulla.

Näkemys: Mielestäni ainakin pääkaupunkiseudulla, etenkin hieman paremmilla alueilla ollaan vähintään siinä pisteessä, että hyvin moni maksukykyinen asunnon ostaja on jo sähköautoilija. Sellainen jättää todennäköisesti väliin asunnon, jossa ei ole kotilatausmahdollisuutta. Hän saattaa nimittäin jopa tietää, miten vaikeaa sellaisen järjestäminen voi pahimmillaan taloyhtiössä olla. 

Mieti itse: Jos todennäköinen asunnon ostaja (taloyhtiöstäsi) on ihminen, joka ajalee todennäköisesti uudehkolla autolla, niin teillä alkaa olla kiire. Jos todennäköinen asunnon ostaja (tai vuokralainen) liikkuu vuosimallin 1995 Corollalla, niin hoppua tuskin vielä on. Toki se corollakuskikin voi yllättää.

Sähköauton latausasema valmiina latausoperaattorin käyttöönottoa varten

Miten varmistat nyt, että latausjärjestelmäsi palvelee myös tulevaisuudessa?

Nykytekniikka ei ole aina helppo hahmottaa. Lähes kaikki laitteet ovat nykyään IoT-tyyppisiä (Internet of Things). On vaikea tietää, mikä tapahtuu laitteessa, josta olet maksanut rahaa – ja mikä taas jossain taustajärjestelmässä pilvessä maailman toisella puolen.

Emme edes vielä tarkkaan tiedä, mitä kaikkea latausjärjestelmiltä odotetaan 5–10 vuoden kuluttua. Siksi valintoja ei kannata tehdä pelkän hinnan tai tuttujen brändien perusteella.

Tulevaisuuden tarpeet sähköauton lataukselle taloyhtiössä

Sähkömarkkinat kehittyvät kovaa vauhtia. Pörssisähkön tuntiveloitus on siirtymässä varttiin. Sähkömarkkinalain uudistus tekee tuloaan tarkoituksena mm. harmonisoida tehomaksut. Taajuusreservi/joustomarkkinat ovat aiheuttaneet kovan buumin kotiakkujen ympärille. Sähköautojen latauksessa odotetaan V2G:n (sähkönsyöttäminen ajoneuvosta sähköverkkoon) läpimurtoa.

Samaan aikaan on havahduttu siihen, että jotkin latauspisteet jäävät käyttökelvottomiksi ihan sillä, että laitevalmistaja menee konkurssiin tai kun joku toimija päättää lopettaa aiheeseen liittyvän liiketoiminta-alueensa. Lue aiheesta vaikkapa Hesarin artikkeli toukokuulta 2025.

Näin huomioit tulevaisuuden ja vältät pahimmat riskit nyt

Latausjärjestelmänne ei saa olla vain yhden konkurssin päässä ja sen tulisi rakentua avoimiin laitteisiin, jotka ovat todella taloyhtiön omassa kontrollissa.

Tämä asia tulisi huomioida niin osakasmuutoksissa, kuin taloyhtiönkin hankkeessa. Samoilla riskienhallintakeinoilla varmistat sen, että latauspisteesi voi tulevaisuudessa olla vaikkapa osa edellä mainitsemiani reservimarkkinoita. Riskienhallinta rakentuu muutamasta keskeisestä seikasta:

Natiivit OCPP-latausasemat

OCPP (Open Charge Point Protocol) on avoin tiedonsiirtomalli, jonka avulla latausasema voi keskustella latausoperaattorin taustajärjestelmän kanssa. Valitsemalla latausasemat, jotka ovat natiiveja OCPP-latausasemia varmistat, että latausjärjestelmäsi ei ole yhden konkurssin varassa. Kaiken lisäksi natiivien OCPP-latausasemien valinta mahdollistaa sen, että latausoperaattorin avulla taloyhtiössä voidaan käyttää useita eri merkkisiä latausasemia.

Natiivi OCPP-latausasema tarkoittaa sitä, että latausasemasta voi asettaa täysin vapaasti, mihin se ottaa yhteyttä. Näin ollen OCPP-kontrollerin tulee olla sisäänrakennettuna latausasemaan, ei vain rajapintana laitevalmistajan pilvipalvelussa.

Lue tästä latausoperaattorin erinomainen artikkeli siitä, mikä on OCPP.

Tiedonsiirto sähköauton latauksessa

Tiedonsiirto olisi hyvä pitää ”omissa käsissä”. Esimerkiksi rakentamalla latausasemille kaapeloitu ethernetverkko. Se varmistaa, että saat latausasemasi aina helposti, edullisesti ja turvallisesti internettiin voidaksesi hyötyä monipuolisesti eri latausoperaattorien palveluista.

Jos jätät tiedonsiirron esimerkiksi latausasemien mukana tulevien ”maksuttomien 4G-yhteyksien” varaan, niin latausasemasi yhdistää tasan tarkkaan laitevalmistajan palvelimelle. Et siis voi päättää itse omien latausasemiesi hallinnasta. Sitä paitsi, 4G verkko tulee joskus katoamaan samalla tavalla, kuin 3G-verkkokin on nyt katoamassa. Siinä vaiheessa on mukavampi vaihtaa vain yksi keskitetty tiedonsiirtomodeemi, kuin kaikki latausasemat. 

Tulen jatkamaan tätä artikkelia erillisellä artikkelilla latauslaitteiden valinnasta ja latausjärjestelmän mitoituksesta ja suunnittelusta.

Jos haluat sitä odotellessa hypätä syvemmällä näihin riskeihin, niin lue paljon keskustelua, jopa ärtymystäkin, mutta myös kiittelyä poikinut artikkelini: Latausasema vai SER-jätettä? – ja suuri OCPP-väärinkäsitys

Vinkki!: Jos haluat nähdä, miltä minun mielestäni näyttää täysin future-proof-latausjärjestelmä, niin olen kuvaillut sellaisen tässä konseptissamme:

evlataa paikallisestiPLUS™ – latausjärjestelmä, joka ei kahlitse taloyhtiötä

Mitä taloyhtiön hallituksen kanttaa tehdä seuraavaksi? - Tehtävälista avuksi

Taloyhtiön sähköautojen latausratkaisu kannattaa tehdä harkiten – ja fiksusti. Tässä vaiheittainen to-do-lista, jonka avulla pääsette järkevään alkuun:

  1. 🔍 Tunnistakaa autopaikkojen hallintamalli
    Onko paikat yhtiön hallinnassa, osakekohtaisia vai erillisiä autopaikkaosakkeita?
  2. 🔀 Päättäkää etenemistapa: yhtiön hanke vai osakasmuutokset
    Käsitelkää linjauksena jo yhtiökokouksessa, jos mahdollista.
  3. Selvittäkää sähköjärjestelmän kunto ja kapasiteetti
    Tilatkaa esim. Latauskartoitus – saat selville, mitä voidaan toteuttaa ja millä tavalla.
  4. 🛑 Älkää vielä hankkiko laitteita tai pilvipalveluja!
    Ensin pitää tietää, mihin yhtiö on sitoutumassa. Monet valinnat ovat pitkäaikaisia.
  5. 💬 Informoikaa osakkaita ja keskustelkaa pelisäännöistä
    Esim. latauksen maksuperusteet, yhteiskäyttö, jonot, käyttöoikeudet.
  6. 🔒 Varmistakaa, että latausjärjestelmä ei vanhene käsiin
    Lue artikkelin edeltävä osuus natiiveista OCPP-latausasemista ja riskien välttämisestä.
  7. 📩 Pyytäkää tarjoukset avoimiin järjestelmiin perustuvasta ratkaisusta
    Näin varmistatte kilpailutettavuuden ja hallittavuuden tulevaisuudessakin ja pysytte suojassa laitevalmistajien konkursseilta.

Energiavahti Oy:n sähköautoilevat asiantuntijat ovat tukenasi.

Me täällä Energiavahti Oy:llä olemme valmiita olemaan tukenasi taloyhtiösi sähköauton latausasioiden kanssa heti, kun aika on mielestäsi sopiva. Otan mielelläni vastaan kysymyksiä kaikissa sähköautojen latausta edistävissä asioissa. Voit laittaa niitä sähköpostilla antti.helen@evoy.fi

Myyntipäällikkömme Samu Peltonen on ollut merkittävänä apuna tämän artikkelin laatimisessa. Ole vapaasti yhteydessä Samuun, kun tarvitset latauskartoitusta tai tarjousta sähköautojen latausjärjestelmästä taloyhtiöösi. Samun saa kiinni osoitteesta samu.peltonen@evoy.fi tai puhelimiste (myös WhatsApp) p. 0400413394

Antti Helén profiilikuva.
Antti Helén
Samu Peltonen profiilikuva
Samu Peltonen
Kirjoittaja: