Meistä moni asuu rakennuksissa, joissa sähköjohtoja ei juuri näy. Ne kun on asennettu pääosin rakenteisiin upotettuna 1960-luvulta lähtien. Toki moniin, etenkin vanhempiin taloihin on jälkiasennettu sähkökaapeleita pinta-asennuksena, sillä alati määrällisesti lisääntyvien kodin sähkölaitteiden tarvitsemat tehot eivät vielä ilman johdinta siirry paikasta toiseen, vaikka erinäisissä ohjauksissa ja tiedonsiirrossa langattomuus onkin jo melko yleistä.
Kun vastaan tulee tilanne, jossa tarvitaan sähkönsyöttö jollekin uudelle sähkölaitteelle on usein taloudellisesti kohtuutonta alkaa purkamaan ja ennallistamaan rakenteita yhden kaapelin vuoksi, jolloin edessä on lähes vääjäämättä kaapelin asentaminen pinta-asennuksena.
Kaapeli seinällä. Kauhistus vai kaunistus?
Muistan itsekin vuosien takaa, miten autuaan olon sähköasentaja siitä saa, kun on onnistunut pinta-asennuksessa liki täydellisesti. Johtolista kääntyy tasan 90° kulmassa pystystä katon rajaan horisontaalisesti tai kaapeli on naulattu juuri sopivan kokoisilla kiinnikkeillä lähes millin tasaisin välein seinälle, niin että mutkan taivutussäde on täsmälleen sama molempiin suuntiin eikä vasara ole keskittyneissä käsissä osunut kertaakaan harhaan jättäen hieman likaista jälkeä valkeaan kaapeliin saati kolhua seinään. Mikään paikka ei häpeä vatupassin alla tai ainakin kaikki kulkee rakennuksen muita linjoja noudattaen.
Sitten pitääkin palata todellisuuteen, joka on se, että yleisesti pintaan asennettu kaapeli ei kaunista ympäristöään. Parhaimmillaan se voi olla neutraali, mutta yleensä mikä tahansa uloke koetaan siistiä, tasaista seinäpintaa rumentavaksi. On toki paljon ihmisiä, jotka eivät koe tällaisia asioita kovin merkityksellisiksi, mutta monelle sisustus on hyvin herkkä asia ja etenkin se oman asunnon ensimmäinen pinta-asennettava kaapeli voi herättää isojakin tunteita.
Tämän artikkelini tarkoitus on tarjota niistä riittävä etukäteiskuva.
Pinta-asennuksista puhuttaessa on hyvä suhteuttaa ne ympäristöönsä.
Jos seinälle on naulattu kaapeleita jo aiemmin, niin yksi lisää ei juurikaan muuta kokonaisuutta tai jos sähköjä on jo asennettu aiemmin samaan tilaan asunnuslistoja hyödyntäen, niin toinen lista ei enää juuri muuta esteettistä vaikutelmaa. Siksi pinta-asennusmenetelmä valitaan useimmiten vallitsevan asennustavan mukaiseksi, mutta nyt esittelen kuvia, jossa olemme tehneet sen ensimmäisen pinta-asennuksen.
Pinta-asennukset sisällä
Uudemmissa rakennuksissa rakenteet ja sisäverhouslevyt ovat yleensä kiveä tai kipsiä, joten niiden seuraksi valitaan usen asennuslista (käytetään myös nimeä johtokanava) sen kiinnitettävyyden vuoksi.



Näin asennettuja kaapeleita on mahdotonta pitkänkään ihmisen nähdä
ellei niitä erikseen mene esimerkiksi jakkaralta katselemaan


Joskus voi yrittää myös asentaa kaapelin pintaverhouslevyn alle

Vihreä nuoli näyttää katossa kohdan johon tehty apureikä on peitetty valkoisella peitekannella
Taitava sähköasentaja voi kyetä kuljettamaan johtoa pintaverhouslevyn päällä parin apureiän avulla useita metrejä
Aina se ei rakenteiden tai muun kattolevyn päälle upotetun tekniikan vuoksi taitavimmiltakaan onnistu jolloin kattoon
jää sekä pintalista että apureikien peitelevyt Siksi menetelmästä sovitaan aina ennen kuin sitä lähdetään kokeilemaan

Hyvän onnen myötä olisi selvitty kahdella peitekannella mutta ensimmäisen keskuksen lähelle poratun reiän kohdalla ilmanvaihtoputki esti kaapelin saamisen reiältä keskuksen sisälle asti
Pinta-asennukset ulkona
Sikäli, kun ulkoseinille ei ole aiemmin tehty pinta-asennuksia, niin valikoituu asennustavaksi usein kaapelin asennus alumiiniseen suojaputkeen sen nopean asennettavuuden sekä sen antaman kohtalaisen mekaanisen suojan vuoksi jos verrataan esimerkiksi naulattaviin kaapelikiinnikkeisiin.
On myös hyvä huomata, että usein kaapelin läpiviennin paikan valitsemissa suurempana prioriteettina pidetään läpiviennin paikkaa sisällä, mikä tarkoittaa, että se määrää läpiviennin paikan ulkona.
Eli sinä läpäistään mieleluummin keskeltä ulkoseinää, kuin sisäseinää, jossa läpivienti pyritään tekemään esimerkiksi johonkin nurkkaan.




Tässä usean asunnon lähes uudessa taloyhtiökohteessa me haimme pienen purkin oikean väristä maalia jolla kävimme töpöttelemässä kohdat jossa verhouspaneeli oli porauksen jäljiltä lohjennut mutta useimmiten tuollainen seikka on hyväksyttävä osa pinta asennuksen lopputulosta joka häviää seuraavan huoltomaalauksen yhteydessä